Ny metod upptäcker dyslexi

En minut ger 95 procents träffsäkerhet.

Det svenska företaget Optolexia, grundat av forskare från Karolinska Institutet i Stockholm, arbetar med teknik för att upptäcka lässvårigheter betydligt tidigare genom att läsa av och analysera ögonrörelser. Metoden bygger på mer än 25 års forskning kring läs- och skrivsvårigheter med fokus på hur dyslexi yttrar sig i ögonrörelser och är tänkt att lanseras i Sverige i slutet av året. Testerna med den nya tekniken tar under en minut per elev att genomföra och har en träffsäkerhet runt 95 procent både vad det gäller att identifiera och utesluta dyslexi, och kan även utföras av skolan själv.

Metoden bygger på forskning som visar att dyslexi medför avvikande ögonrörelser vid läsning, och handlar om att med hög precision mäter ögonrörelser när eleven läser en text på en datorskärm. De inspelade ögonrörelserna analyseras sedan i en molntjänst som utvecklats i samarbete med Microsoft. Där används Microsofts maskininlärning (Azure Machine Learning) och statistiska algoritmer som analyserar och jämför elevens ögonrörelsemönster med ett unikt material av ögonrörelsemätningar av andra barn med och utan dyslexi. Genom en webbportal kan sedan skolan ta del av resultatet som presenteras i en rapport per elev.

- Det är viktigt att påpeka att dyslexi inte är ett syn- eller ögonrörelseproblem utan har att göra med svårigheter i hjärnans avkodning av språkets ljudmässiga uppbyggnad. Detta avspeglar sig emellertid i ögonrörelserna hos dyslektiker vid läsning och det är därför ögonrörelser fungerar som en markör för dyslexi, säger Mattias Nilsson Benfatto som är forskare på KI och medgrundare av Optolexia.

Omkring var 15:e barn har dyslexi vilket betyder 1-2 elever per klass. I Sverige har omkring 600 000 personer dyslexi och den samhällsekonomiska kostnaden för dyslexi uppskattas till flera miljarder kronor årligen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Flashdiskar kan bli tio terabyte

Intel arbetar på ny teknik som ska ge rekordstora SSD.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer