Ny lag ska ge kunder mer makt

Regeringen vill sätta större press på mobiloperatörer.

Enligt ett förslag som regeringen har överlämnat till Lagrådet ska det bli lättare och gå snabbare för kunder att säga upp och byta abonnemang för mobiltelefoni och andra elektroniska kommunikationstjänster. Uppsägningstidens längd för vanliga konsumentabonnemang ska enligt förslaget begränsas till en månad, och dessutom ska operatörerna bli skyldiga att ta bort eventuella operatörslås kostnadsfritt efter att den inledande bindningstiden löpt ut.

Om förslaget går igenom, kan det innebära betydande förändringar för framtida mobilabonnemang och öka privatpersoners möjligheter att hoppa mellan olika operatörserbjudanden, och därmed svårare för operatörer att tvinga kvar kunder med långa uppsägningstider.

I ett uttalande säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt att "den enskilde mobilkonsumenten måste få en starkare ställning än man har idag. Vi har de senaste åren sett att klagomålen till både Allmänna reklamationsnämnden och Telekområdgivarna ökat ordentligt. Det tar regeringen på stort allvar, och just därför föreslår vi nu att det ska bli lättare och gå snabbare att byta operatör. Det kommer stärka konsumenten, öka konkurrensen på mobilmarknaden vilket i sin tur förhoppningsvis kommer leda till att operatörerna utvecklar bättre tjänster."

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj 2014.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer