Dyrare lagring

Nu blir lagring ännu dyrare

Copyswede lägger till enheter under den så kallade privatkopieringsavgiften.

18 juni 2013

2010 lanserade intresseorganisationen Copyswede nya avgiftsmodeller för bland annat externa hårddiskar och USB-minnen. Nu inkluderar man ytterligare lagringsmedia under privatkopieringsavgiften. Enligt ett pressmeddelande handlar det bland annat om surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne, samt andra hemelektronikprodukter som kan användas för lagring av upphovsrättsskyddat material inom kompensationssystemet för privatkopiering.

Ersättningen uppgår till en krona per gigabyte för enheter mellan två och åtta gigabyte, samt till 80 kronor per enhet för produkter över 80 gigabyte. Det är med andra ord på samma nivå som för externa hårddiskar och USB-minnen. Värt att poängtera är att även flash-baserad lagring, som SSD, omfattas av avgiften och kommer att bli dyrare.

Copyswedes uppdaterade avgiftsmodell börjar gälla den 1 september 2013.

Klas Elm, företrädare för organisationen Elektronikbranschen, beklagar i ett pressmeddelande Copyswedes tilltag, och ifrågasätter samtidigt det rimliga i den så kallade kassettbandsskatten som trädde i kraft 1982. Elm hävdar att det handlar om en omodern ersättningsmodell, vilken i dagsläget främst drabbar den yngre generationen.

  • Vi inom ElektronikBranschen vill tillsammans med politiker och upphovsmakarna hitta ett nytt modernt system. Kassettbanden är sedan länge historia, låt kassettbandskatten gå samma väg, säger Elm. Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt straffbeskatta ny teknik där den unga generationen är den största konsumentgruppen, är helt fel väg att gå.

Kanske är du intresserad av...