Nu blir lagring ännu dyrare

Copyswede lägger till enheter under den så kallade privatkopieringsavgiften.

2010 lanserade intresseorganisationen Copyswede nya avgiftsmodeller för bland annat externa hårddiskar och USB-minnen. Nu inkluderar man ytterligare lagringsmedia under privatkopieringsavgiften. Enligt ett pressmeddelande handlar det bland annat om surfplattor och spelkonsoler med inbyggt minne, samt andra hemelektronikprodukter som kan användas för lagring av upphovsrättsskyddat material inom kompensationssystemet för privatkopiering.

Ersättningen uppgår till en krona per gigabyte för enheter mellan två och åtta gigabyte, samt till 80 kronor per enhet för produkter över 80 gigabyte. Det är med andra ord på samma nivå som för externa hårddiskar och USB-minnen. Värt att poängtera är att även flash-baserad lagring, som SSD, omfattas av avgiften och kommer att bli dyrare.

Copyswedes uppdaterade avgiftsmodell börjar gälla den 1 september 2013.

Klas Elm, företrädare för organisationen Elektronikbranschen, beklagar i ett pressmeddelande Copyswedes tilltag, och ifrågasätter samtidigt det rimliga i den så kallade kassettbandsskatten som trädde i kraft 1982. Elm hävdar att det handlar om en omodern ersättningsmodell, vilken i dagsläget främst drabbar den yngre generationen.

- Vi inom ElektronikBranschen vill tillsammans med politiker och upphovsmakarna hitta ett nytt modernt system. Kassettbanden är sedan länge historia, låt kassettbandskatten gå samma väg, säger Elm. Ingen ifrågasätter upphovsmäns rätt att få betalt för sina alster. Men att via gårdagens kassettbandsskatt straffbeskatta ny teknik där den unga generationen är den största konsumentgruppen, är helt fel väg att gå.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer