Myndigheter tar hjälp av Minecraft

Svenska myndigheter har börjat använda sig av spelet Minecraft.

Tidigare har bland annat svenska skolor och arkitekter tagit hjälp av det svenskutvecklade spelet Minecraft, men nu har dessutom två svenska myndigheter börjar använda det kubistiska spelet.

Förvaltningsmyndigheten SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) har som ett led i arbetet att öka intresset för geologi anlitat utvecklare för att skapa BetterGeo, vilekt kan beskrivas som en modifikation av spelet som lägger till extra mycket geologi. Man har bland annat bytt ut alla mineraler och stenarter i spelet mot verkliga motsvarigheter, samt lagt till nya saken att bygga med dessa material.

"Givetvis är geologin och processerna i modden många gånger förenklade – verkligheten är som bekant komplex – men vi tror ändå att BetterGeo ger en första kontakt med geologiska begrepp och material. Den mer verklighetsbaserade geologin ger dessutom ytterligare en dimension. Som spelare blir du än mer skattjägare och utforskare när du inser att för att hitta till exempel diamanter måste du först hitta kimberlit, att guld kan gömma sig både kvartsgångar och flodbäddsmaterial och att blomman viscaria kan indikera att det finns koppar i marken."

För den som har tillgång till spelet och vill testa SGU:s modifikation finns den att ladda hem på adressen www.sgu.se/bettergeo/ och det är gratis.

Även Lantmäteriet satsar på Minecraft, men på så sätt att man arbetar med att släppa kartor till spelet som baserar sig på de verkliga kartorna över Sveriges kommuner.

"Vi vill att vår kartinformation ska komma till nytta i hela samhället. Därför jobbar vi för att göra den tillgänglig enkelt och gratis för alla. Att vi tjuvstartar med att släppa kartorna även i Minecraft före julafton är ett led i arbetet att även få den yngre generationen att använda och se möjligheterna med geodata från Lantmäteriet."

Minecraft-världarna genereras för respektive kommun. En kommun i en Minecraft-värld kan innehålla flera hundra miljoner block. När spelet startar befinner man sig i en översiktlig karta. Från kartan kan man hoppa till olika platser i kommunen. Varje block motsvarar cirka 8 meter i verkligheten. (I framtiden, när mer detaljerad kartinformation öppnas, så kan noggrannheten ökas). Det blir mycket data men det finns vissa begränsningar. T ex så kan inte världen rymma hela berg på höjden, så världen blir lite plattare än i verkligheten.

Kartorna kommer att släppas den 18 december på adressen www.lantmateriet.se/minecraft och kommer att vara gratis.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Världens tystaste plats

Världens tystaste plats

Nu finns den hos Microsoft.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer