Myndigheter allt mer välbesökta på internet

Allt fler använder myndigheters webbplatser visar ny undersökning från SCB.

Enligt en undersökning gjord av Statistiska Centralbyrån SCB blir det allt vanligare att hämta information från myndigheters webbplatser. Under det senaste året har nästan 75 procent i åldern 16-74 har gjort det, vilket kan jämföras med 2008 då motsvarande andel var 53 procent. Nästan hälften av befolkningen har dessutom laddat hem eller skickat blanketter via myndigheters webbplatser.
Undersökningen visar att det främst är yrkesverksamma högutbildade som använder myndigheters webbplatser, men det är även en betydande ökning för hushåll med flera vuxna eller barn och där hushållsinkomsten är större än 25 000 kronor. Däremot är det ingen större skillnad mellan könen.

Det har även blivit vanligare att deklarera via internet, mer än 45 procent av befolkningen har gjort under det senaste året. Ungefär 25 procent har sökt ersättning eller laddat ner/beställt personliga handlingar via offentliga e-tjänster. Nästan 20 procent av personerna i åldern 16-74 har använt bibliotekstjänster via nätet och var tionde person har gjort flyttanmälan via webben.

Den enda könsmässiga skillnaden när det handlar om att använda offentliga e-tjänster handlar om att utnyttja bibliotekstjänster, där 23 procent av kvinnorna har använt möjligheten under det senaste året, men bara 13 procent av männen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer