Mobilsurf allt snabbare

Surfhastigheten har ökat med 300 procent på två år.

Att surfa med mobila enheter som smartmobiler och pekdatorer går allt snabbare, enligt en undersökning gjord av Stiftelsen för internetinfrastruktur. Baserat på 6,8 miljoner mätningar visas resultatet av testerna att det senaste året har den genomsnittliga hastigheten ökat med nära 60 procent, från drygt 9 till 15 megabit/sekund. På två år är ökningen 300 procent. Anledningen är främst utbyggnaden av 4G-näten, plus att allt fler använder mobila enheter som stöder 4G.

Undersökningen visar också att hastigheten för mobilsurf varierar kraftigt beroende på var du bor och vilken operatör du har. Allra snabbast går det i Stockholms län där genomsnittshastigheten för 2014 är 18,3 megabit/sekund. Segast mobilsurf har man i Jämtland (11,6 megabit/sekund) och Norrbottens län (11,8 megabit/sekund). Samtidigt är Jämtland det län som haft den största hastighetsökningen procentuellt sett senaste året, från 3,1 megabit/sekund 2013 till 11,6 megabit/sekund 2014.

Hastigheten beror även på vilken operatör som används. Operatören Tre har den högsta genomsnittliga hastigheten medan Tele2 är den operatör som 2014 hade högst genomsnittshastighet i flest län (11 län), följt av Tre (7 län) och Telia (3 län).

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Microsoft skapar nytt socialt nätverk

Företaget bjuder in till testversionen av sitt nya sociala nätverk Socl.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer