Misstänkt oligopol bakom hårddiskpriser

Trots att tillverkningen hämtat sig efter höstens översvämningar och försäljningen ökat, beräknas inte priserna sjunka förrän 2014.

Priset på hårddiskar fortsätter att vara högt trots att tillverkningen ska ha hämtat sig sedan översämningarna i Thailand i oktober, skriver analysföretaget IHS iSuppli i en pressrelease. Enligt IHS ligger priserna kvar på den högre prisnivån på grund av att två stora aktörer, Western Digital och Seagate, kontrollerar både tillgången på hårddiskar och prissättningen. Samtidigt som leveransen av hårddiskar ökat, från 145 miljoner första kvartalet till 159 miljoner andra kvartalet 2012 redovisar båda företagen ökade intäkter och högre vinstmarginaler. Seagate köpte upp Samsungs hårddisktillverkning och WD köpte Hitachi Storage, vilket gör att de två företagen kontrollerar ungefär 85 procent av den totala marknaden, vilket enligt IHS gett upphov till en oligopolsituation och någon prissänkning förväntas inte före 2014.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer