Microsoft stoppar e-post

Microsoft tar strid om e-post

Vägrar lämna ut e-post till amerikanska myndigheter.

24 juni 2014

Datajätten Microsoft har tagit strid mot amerikanska myndigheter som begärt ut e-post med anledning av en brottsutredning. Enligt företaget gäller inte amerikansk lag utanför landsgränserna, och e-posten myndigheterna försöker kräva ut är lagrade i ett datacenter på Irland. Den rättsliga tvisten, som inleddes i december, är principiellt viktig. Många amerikanska storföretag inom molntjänstsegmentet är oroliga för att förlora utländska kunder om amerikanska myndigheterna tillåts att kräva in data från datacentraler i utlandet. I sådana fall tror expertisen att kunderna kommer att börja söka sig till icke-amerikanska konkurrenter istället.

  • Om myndigheternas hållning accepteras kommer det att ha en enormt negativ påverkan på amerikanska molnföretag som gör affärer med utlandet, säger advokaten Michael Vatis till Washington Post.

I april slog en domare fast att det var platsen som e-posten öppnades på som skulle gälla och att amerikanska myndigheter därför ska ha rätt att kräva ut informationen. Microsoft vägrar, eftersom informationen måste hämtas från en server på Irland och därmed har, enligt försvaret, inte domstolarna någon rätt eller jurisdiktion att kräva ut informationen. Många stora företag följer striden med oro. Om domen står fast kan det kosta amerikanska miljardbelopp i förlorade intäkter, enligt amerikanska telekommunikationsbolag Verizon som rankas som en av världens största bolag.

Kanske är du intresserad av...