Microsoft tar strid om e-post

Vägrar lämna ut e-post till amerikanska myndigheter.

Datajätten Microsoft har tagit strid mot amerikanska myndigheter som begärt ut e-post med anledning av en brottsutredning. Enligt företaget gäller inte amerikansk lag utanför landsgränserna, och e-posten myndigheterna försöker kräva ut är lagrade i ett datacenter på Irland. Den rättsliga tvisten, som inleddes i december, är principiellt viktig. Många amerikanska storföretag inom molntjänstsegmentet är oroliga för att förlora utländska kunder om amerikanska myndigheterna tillåts att kräva in data från datacentraler i utlandet. I sådana fall tror expertisen att kunderna kommer att börja söka sig till icke-amerikanska konkurrenter istället.

- Om myndigheternas hållning accepteras kommer det att ha en enormt negativ påverkan på amerikanska molnföretag som gör affärer med utlandet, säger advokaten Michael Vatis till Washington Post.

I april slog en domare fast att det var platsen som e-posten öppnades på som skulle gälla och att amerikanska myndigheter därför ska ha rätt att kräva ut informationen. Microsoft vägrar, eftersom informationen måste hämtas från en server på Irland och därmed har, enligt försvaret, inte domstolarna någon rätt eller jurisdiktion att kräva ut informationen. Många stora företag följer striden med oro. Om domen står fast kan det kosta amerikanska miljardbelopp i förlorade intäkter, enligt amerikanska telekommunikationsbolag Verizon som rankas som en av världens största bolag.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Sony lanserar ultratunn tv

Sony lanserar ultratunn tv

I december skickar Sony ut en bara 3 millimeter tunn tv på marknaden i Japan. Tv:n baseras på oled-tekniken, som ger klarare bild och drar mindre ström.

Läs mer

Världens första laptop i filmformat

Världens första laptop i filmformat

CES, Las Vegas: Toshiba har lanserat den första bärbara datorn med filmformat på bildskärmen.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer