Matexplosion på nätet

Allt fler vill handla sin mat från datorn visar ny undersökning.

Mer än var femte svensk handlar i dag mat på nätet. I Svensk Digital Handels rapport Digital Mathandel svarar 22 procent av de tillfrågade att de handlat mat på nätet under det senaste året. De främsta skälen till att handla mat digitalt uppger konsumenterna vara bekvämligheten, utbudet och tidsbesparingen.

Rapporten visar att livsmedelsförsäljningen på nätet ökade med 32 procent under andra kvartalet 2014 jämfört med samma period förra året. Under tredje kvartalet i år ökade den digitala livsmedelsförsäljningen med 46 procent jämfört med samma period förra året. I statistiken ingår även färdiga middagslösningar (så kallade matkassar).

Livsmedelsförsäljningen på nätet kan delas in i tre koncept: den fullsorterade dagligvarubutiken, färdiga middagslösningar, och butiker som är specialiserade på enskilda sortiment eller livsmedel. Tidigare år har de färdiga middagslösningarna varit de mest populära bland konsumenterna, men det senaste året gick de digitala matbutikerna om i popularitet. Snabbast i den snabbväxande branschen växer Mathem.se med 64 procent jämfört med 29 procent för färdiga middagslösningar.

- Konsumenterna blir överlag allt mer vana vid att handla på nätet, säger Jonas Ogvall, VD på Svensk Digital Handel. Har man en gång börjat handla mat på nätet så är sannolikheten stor att man som konsument fortsätter, menar han.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Drönare med rörlig kamera

Drönare med rörlig kamera

Det fanns drönare överallt på CES-mässan, men den här med rörlig 4K-kamera var den mest intressanta.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer