Långsiktiga bedrägerier allt vanligare

Planen är att kunna lura samma person flera gånger.

Investeringsbedrägerier är mycket vanliga. Enligt Finansinspektionen omfattar den här typen av bedrägerier miljardbelopp varje år och de typiska offren är inga nybörjare utan ofta personer med goda kunskaper om placeringar och investeringar. Även människor med yrkesmässig erfarenhet har blivit lurade.

Bedragarna arbetar med ungefär samma metodik som skickliga säljare och de har tillgång till all slags rekvisita i form av visitkort, påkostade broschyrer, professionell hemsida och de har trovärdiga svar på alla frågor. På ytan kan det vara mycket snarlikt vanlig marknadsföring, med det finns ett antal tydliga varningssignaler, till exempel att de erbjuder ett snabbt klipp eller möjligheten att tjäna snabba pengar. Falska säljare hävdar att affären innebär låg risk, oftast får du löfte om att kunna sälja när du vill och få pengarna tillbaka. De kan också försöka locka med rabatt till tidiga investerare. Mycket vanligt är också att du utsätts för tidspress från bedragarna.

En av de första åtgärderna du kan göra är kontrollera om företaget finns listad på Finansinspektionens varningslista. Kontrollera också att företaget har rätt tillstånd i Företagsregistret. Om du misstänker att du utsatts för bedrägeri eller för ett bedrägeriförsök ska du anmäla detta till Polisen, oavsett om du hunnit betala in några pengar eller ej. Ange "Brottskod 0935 Investeringsbedrägeri".


Finansinspektionens varningslista


Företagsregistret

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer