Bedrägeri

Långsiktiga bedrägerier allt vanligare

Planen är att kunna lura samma person flera gånger.

23 september 2014

Investeringsbedrägerier är mycket vanliga. Enligt Finansinspektionen omfattar den här typen av bedrägerier miljardbelopp varje år och de typiska offren är inga nybörjare utan ofta personer med goda kunskaper om placeringar och investeringar. Även människor med yrkesmässig erfarenhet har blivit lurade.

Bedragarna arbetar med ungefär samma metodik som skickliga säljare och de har tillgång till all slags rekvisita i form av visitkort, påkostade broschyrer, professionell hemsida och de har trovärdiga svar på alla frågor. På ytan kan det vara mycket snarlikt vanlig marknadsföring, med det finns ett antal tydliga varningssignaler, till exempel att de erbjuder ett snabbt klipp eller möjligheten att tjäna snabba pengar. Falska säljare hävdar att affären innebär låg risk, oftast får du löfte om att kunna sälja när du vill och få pengarna tillbaka. De kan också försöka locka med rabatt till tidiga investerare. Mycket vanligt är också att du utsätts för tidspress från bedragarna.

En av de första åtgärderna du kan göra är kontrollera om företaget finns listad på Finansinspektionens varningslista. Kontrollera också att företaget har rätt tillstånd i Företagsregistret. Om du misstänker att du utsatts för bedrägeri eller för ett bedrägeriförsök ska du anmäla detta till Polisen, oavsett om du hunnit betala in några pengar eller ej. Ange "Brottskod 0935 Investeringsbedrägeri".

Finansinspektionens varningslista

Företagsregistret

Kanske är du intresserad av...