Kraftig ökning av e-handel

Svenskarna köper allt mer via internet, det visar Posten och HUI:s e-barometer för 2010.

E-handelsförsäljningen steg med 15,6 procent under sista kvartalet förra året. Det är den högsta tillväxten sedan 2008. Det visar Postens och Handelns Utredningsinstituts e-barometer.

E-handeln i Sverige omsatte 25 miljarder under 2010 och utgör i dag 4,6 procent av försäljningen i detaljhandeln. 43 procent av alla svenskar e-handlar minst en gång i månaden.

Även e-handel via mobiltelefoner ökar kraftigt. 19 procent av alla som har en datormobil har vid något tillfälle handlat varor via telefonen.

- Den kraftiga tillväxten för e-handeln under 2010 beror framförallt på att näthandelns aktörer gör det allt enklare för privatpersoner att vara smarta konsumenter. Allt fler konsumenter anser att det är bekvämare och mer prisvärt att köpa en vara på nätet än i butik. Tillväxten för smarta mobiler och fler mobilanpassade webbutiker kommer att driva på denna utveckling ytterligare, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Posten.

- E-handelns tillväxt är återigen på de höga nivåer vi såg före finanskrisen. E-handeln har klarat krisen bra och väntas få ytterligare fart de närmaste åren. Lågkonjunkturen har gjort konsumenten mer prismedveten, vilket passar e-handeln bra med konkurrenskraftiga erbjudanden och möjlighet för konsumenten att informera sig före köp, säger Jonas Arnberg på Handelns Utredningsinstitut.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer