Kopieringsavgift på molntjänster

EU-kommissionens förslag att införa kopieringsavgifter på molntjänster drabbar även privatpersoner.

De flesta EU-länder har redan i dag en så kallad privatkopieringsavgift på bland annat hårddiskar, tomma cd-skivor och usb-minnen. Avgiften finns för att kompensera upphovsrättsinnehavare när musik och film kopieras för privat bruk. Nu föreslår EU-kommissionen att även nätbaserade lagringstjänster ska förses med samma avgift.

Införandet av en sådan avgift kan dock komma att ställa till med en rad problem, bland annat i de fall där lagringstjänsterna är gratis som exempelvis Skydrive, Google Drive och Dropbox. EU-kommissionen säger att detta kommer att utredas, liksom hur en lösning för tjänster med variabelt lagringsutrymme ska se ut. Ett införande av kopieringsavgifter skulle även kunna komma att påverka onlinetjänster som redan betalar ersättning till upphovsrättsinnehavare, bland Itunes och Spotify.

Om en kopieringsavgift införs, kan det medföra förhöjda kostnader för alla former av onlinelagring där det är möjligt att lagra bland annat musik, oavsett om utrymmet används för det ändamålet eller inte.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Bra skärm på en kvarts tum

Bra skärm på en kvarts tum

Ett skotskt företag har tagit fram en skärm som är mindre än ett frimärke. Skärmen kan byggas direkt in i ett par solglasögon.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer