Köp dina julklappar i lugn och ro på internet

Du kan slippa stress, jäkt och långa köer i affärerna om du väljer att köpa dina julklappar online. Vi guidar dig genom internets julhandel så att du får massor av tid till att njuta av julen.

Samma julvisa år efter år. Våldsam trängsel och massa oväsen. Tanken på julklappsinköpen, de långa köerna i affärerna och de överfyllda gågatorna skickar säkert rysningar längs ryggraden på många.

Men köper du i stället dina julklappar på nätet, kan du slippa julklappshetsen i de fysiska affärerna. På internet kan du klara av inköpen i lugn och ro med en varm kopp glögg till tonerna av Bjällerklang. Vi har samlat en rad goda råd, tips och tumregler, så att du tryggt kan klara av julklappsinköpen – och till ett riktigt bra pris.

Dölj dina julklappsköp

Innan du går på julklappsjakt är det viktigt att du inte lämnar några spår i webbläsaren så att din familj kan lista ut vad du köper. Använd funktionen ”InPrivate-surfning” i Internet Explorer, Inkognitofönster i Chrome eller Privat surfning i Firefox, så sparar webbläsaren inte de sidor du besöker.

I Internet Explorer klickar du på kugghjulet överst till höger, därefter på Säkerhet, och så väljer du InPrivate-surfning.

I Chrome klickar du på de tre strecken överst till höger och klickar på Nytt inkognitofönster.

I Firefox klickar du också på de tre strecken i översta högra hörnet och väljer därefter Nytt Privat Fönster.

Inspiration till julklappsinköpen

Det kan vara svårt att hitta den rätta julklappen till både de närmaste och avlägsnaste. Som tur är internet fullt av sidor som hjälper dig med både inspiration och konkreta presentidéer. Hittajulklappar.nu är exempelvis ett ställe där du får bra tips och julklappsidéer till nära och kära, av olika kön och åldrar. Därutöver erbjuder Julklappsjakten.nu också god inspiration och en överblick över sajter som du kan beställa julklappar från. Men vänta med att köpa direkt från det ställe du blir dirigerad till, för det kan finnas pengar att spara genom att köpa julklappen i fråga någon annanstans.

Hitta det bästa priset

När du har hittat det helt rätta halsbandet eller sällskapsspelet bör du vänta lite med att lägga varan i din virituella inköpskorg och gå till kassan. Titta istället förbi Pricerunner.se. På sidan kan du söka efter produkter och jämföra priser från olika internetbutiker, vilket gör det enkelt att hitta det bästa priset – faktiskt kan du några gånger spara flera hundra kronor. Placerar du flera av dina inköp på ett ställe kan du dessutom spara på frakten – ofta får du gratis leverans om du beställer för över ett visst belopp.

Hitta de bästa nätbutikerna

Det kan kännas lite osäkert att uppge sina kreditkortsuppgifter till en webbutik där man inte kan se kassörskan i ögonen. På webbplatsen Trustpilot kan du med stor sannolikhet hitta recensioner av butiken så att du får en idé om servicenivån, och om det är en legitim sida.

Hur byter jag?

Det är stor skillnad på hur goda möjligheterna är för att byta en julklapp som är köpt över nätet. Grundläggande för all svensk näthandel är att du kan skicka tillbaka varan upp till 14 dagar efter att du har mottagit paketet. Här kan det vara viktigt att skicka ett e-postmeddelande till butiken så att du kan dokumentera att du håller dig inom tidsfristen. Åtskilliga butiker har dock utvidgat den tjänsten och erbjuder väsentligt bättre möjligheter för att returnera julklappar. Du bör därför alltid läsa nätbutikens köpvillkor. Därutöver är det viktigt att julklappsmottagaren får kvittot om presenten ska returneras, och du bör också vara uppmärksam på att man ofta själv får stå för portot för returneringen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer