Konsumenter ska få begripliga avtal

PTS vill ha tydligare avtal för telefoni och bredband.

Post- och telestyrelsen (PTS) vill att telefoni- och internetleverantörers avtal med konsumenterna ska bli tydligare. Operatörerna måste bli bättre på att förklara för konsumenterna vad som verkligen ingår när man köper telefoni och bredband. PTS har nu skickat förslag till nya regler på remiss som stället högre krav på företagen att förse konsumenter med tydlig information som gör det enkelt att se vad som ingår i ett avtal och hur det fungerar, till exempel vilken hastighet man kan få på dataöverföringar och om man kan använda internettelefoni.

– Vi ser det här som ett viktigt verktyg i vårt arbete för ett öppet internet. Vi vill se tydligare information om eventuella begränsningar i bland annat bredbandsabonnemang. Då blir det lättare för konsumenterna att välja abonnemang där de kan använda alla typer av tjänster, säger Anna Montelius, jurist på PTS.

PTS har nu skickat föreskrifter och allmänna råd om innehåll i avtal på remiss. Operatörerna och andra remissinstanser har nu fram till och med den 25 februari att lämna synpunkter. De nya reglerna väntas träda i kraft i sommar.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Dubbelt USB-minne

Dubbelt USB-minne

SanDisk lanserar nytt minne för telefoner och datorer.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer