Anna-Karin Hatt

IT-ministern anmäld för upphovsrättsbrott

Piratpartiet har anmält IT-minister Anna-Karin Hatt för användande av upphovsrättsskyddade bilder.

13 augusti 2013

Att använda andras texter och bilder på internet är ett brott mot upphovsrättslagen, vilket kan ge böter eller fängelse i upp till två år, något som många inte tänker på när de delar med sig material på sociala webbplatser.

För att belysa att man anser att upphovsrättslagen inte är i takt med tiden, har nu Piratpartiet polisanmält IT-ministern Anna-Karin Hatt för användande av upphovsrättsskyddade bilder på Instagram. Bland de inkluderade bilderna finns bland annat en teckning från serietidningen Kalle och Hobbe och omslaget till filmen Sagan om ringen.

I ett uttalande säger Piratpartiets rättspolitiske talesperson Torbjörn Wester att "När inte ens Sveriges IT-minister följer upphovsrättslagen på nätet kan man knappast förvänta sig att vanliga internetanvändare ska känna sig manade att följa en så föråldrad lag. Regeringen och riksdagen har gjort det omöjligt att leva ett modernt liv och vara aktiv på nätet utan att samtidigt vara kriminell." Däremot tror inte partiet att anmälan kommer att leda till något, eftersom man anser att alla inte är lika inför lagen och att polisen hellre jagar fildelande ungdomar än utreder politiker.

Foto: Andia Ghafouri/Regeringskansliet

Kanske är du intresserad av...