Hitta dina gener på nätet

Spotta i ett glas och utforska dina egna gener på nätet. Ett amerikanskt företag analyserar din genetiska information, så att du kan få veta den statistiska sannolikheten för att du drabbas av vissa ärftliga sjukdomar.

Företaget som erbjuder tjänsten heter 23andMe och vill hjälpa personer med att förstå sina gener, analysera dem och sortera ut väsentliga faktorer om exempelvis ens ursprung, ärftliga sjukdomar och karaktärsdrag. Om man tycker att det låter som en god idé beställer man ett provrör som man returnerar med ett salivprov. Fyra till sex veckor senare får man ett lösenord så att man kan hämta den genetiska sanningen om sig själv.

Men det finns en risk för att man får veta något obehagligt om sig själv, som till exempel sjukdomar eller att ens pappa inte är ens biologiska pappa, och andra överraskningar som har med ens arvsmassa att göra.

23andMe är känt eftersom en av dess medgrundare är gift med Sergey Brin, som grundade Google. Google har även skjutit till flera miljoner dollar till det internetbaserade projektet, som än så länge bara är till för kunder i USA. Men DNA-analysen har sitt pris, nämligen 999 dollar, cirka 6500 kronor.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Världens tystaste plats

Världens tystaste plats

Nu finns den hos Microsoft.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer