Hantverkare

Hantverkare kan bli dyr historia

Skatteverket varnar för företag utan F-skatt.

10 juli 2014

Sommarhalvåret är högsäsong för ombyggnads- och renoveringsarbeten. Svenska och utländska hantverkare reser runt i landet och erbjuder sina tjänster och många husägare passar på att exempelvis asfaltera uppfarten eller stensätta uteplatsen. Något som ibland glöms bort är att kontrollera att företaget har F-skattsedel och är registrerat för moms.

  • Du ska alltid kontrollera att det företag som du anlitar är godkänt för F-skatt, annars är risken att det i efterhand blir en överraskande dyr historia, säger Eva Björklund, nationell samordnare för oredovisade inkomster, på Skatteverket.

Om F-skattsedel inte finns och fakturan från samma företagare under ett år hamnar på minst 10 000 kronor är det köparens ansvar att göra skatteavdrag, betala sociala avgifter och lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

  • Innan en ansökan om F-skattsedel kan godkännas kontrollerar Skatteverket till exempel att företaget inte har några skatteskulder, varken här eller i hemlandet om det handlar om ett utländskt företag, säger Eva Björklund.

När en privatperson i Sverige köper tjänster av en utländsk företagare ska fakturan dessutom innehålla en momsdebitering, som ska ligga på 25 procent om det rör sig om byggtjänster.

  • För att känna dig säker på att företaget har F-skattsedel kan du be företagaren ge dig ett daterat och signerat registerutdrag från Skatteverket. Ta gärna en kopia, säger Eva Björklund.

Det är också möjligt att genom Skatteupplysningen få reda på om ett företag är godkänt för F-skattsedel samt momsregistrerat.

Kanske är du intresserad av...