Blackshades

Hackarnätverk sprängt

Svensk gripen i massivt tillslag mot misstänkta cyberkriminella.

20 maj 2014

Amerikanska myndigheter uppger att polis i 16 länder har gripit 97 misstänkta cyberbrottslingar som anklagas för inblandning i en global utpressningshärva. Tillslagen har gjorts ibland annat USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland, Moldavien och Chile. CNN rapporterar att en av Blackshades grundare som greps i Moldavien är svensk medborgare.

De misstänkta har samröre med onlineföretaget Blackshades, som sålt programvara för att fjärrstyra och avlyssna datorer till cyberbrottslingar, som i sin tur tvingade sina offer att betala en lösesumma för att upphöra med trakasserierna. Via fjärrstyrning har de kriminella kommit över privata filer, inloggningsinformation och andra personliga uppgifter från de drabbade. Totalt räknar man med att över en halv miljon datorer i fler än 100 länder infekterats av den skadliga programvara som kan administreras med Blackshades program.

Enligt FBI tjänade Blackshades motsvarande 2,3 miljoner kronor under 2010-2014, trots att programvaran såldes för enbart 264 kronor styck. Hur mycket pengar som drabbade betalat till de kriminella som köpt programvaran är ännu inte känt.

Kanske är du intresserad av...