Hackarnätverk sprängt

Svensk gripen i massivt tillslag mot misstänkta cyberkriminella.

Amerikanska myndigheter uppger att polis i 16 länder har gripit 97 misstänkta cyberbrottslingar som anklagas för inblandning i en global utpressningshärva. Tillslagen har gjorts ibland annat USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Italien, Tyskland, Moldavien och Chile. CNN rapporterar att en av Blackshades grundare som greps i Moldavien är svensk medborgare.

De misstänkta har samröre med onlineföretaget Blackshades, som sålt programvara för att fjärrstyra och avlyssna datorer till cyberbrottslingar, som i sin tur tvingade sina offer att betala en lösesumma för att upphöra med trakasserierna. Via fjärrstyrning har de kriminella kommit över privata filer, inloggningsinformation och andra personliga uppgifter från de drabbade. Totalt räknar man med att över en halv miljon datorer i fler än 100 länder infekterats av den skadliga programvara som kan administreras med Blackshades program.

Enligt FBI tjänade Blackshades motsvarande 2,3 miljoner kronor under 2010-2014, trots att programvaran såldes för enbart 264 kronor styck. Hur mycket pengar som drabbade betalat till de kriminella som köpt programvaran är ännu inte känt.

Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer