Handla med smartphone

Gratis wifi kartlägger kunder

Köpvanor och rörelsemönster kartläggs genom smarta telefoner.

4 augusti 2014

De allra flesta uppskattar gratis trådlöst nätverk i butiker och gallerior, men inte alla är medvetna om att nätet används för att kartlägga alla köp och rörelser. Kunder som går med telefonen påslagen i fickan eller väskan sänder ut signaler som butikens nätverk plockar upp. Genom signalerna kan butiken kartlägga exakt hur kunden rör sig, vilka hyllor kunden stannar vid och detta oavsett om man loggar in på det trådlösa nätverket eller ej. Genom den här typen av spaning får butikerna detaljerad kunskap om kundernas rörelsemönster som sedan används för att inreda och placera varor på ett sätt som ökar försäljningen.

  • Att registrera hur människor rör sig, både utomhus och inomhus, är vanligt både i Sverige och andra EU-länder. Vad som är viktigt att komma ihåg är att man inte kartläggs som individ utan som en mobiltelefon, säger Malin Sundström, handelsforskare på Swedish Institute for Innovative Retailing, Högskolan i Borås.

Det är idag tekniskt möjligt att ta reda på det mesta så som kön, ålder och hemort i samma ögonblick som kunden skickar ett sms, öppnar sin e-post eller kontrollerar sin facebooksida. Den som vill vara helt säker på att inte ingå i någon spaning måste helt enkelt stänga av mobiltelefonen helt. Huruvida marknadsundersökningar av den här typen strider mot personuppgiftslagen har ännu inte prövats av Datainspektionen.

Kanske är du intresserad av...