Gratis wifi kartlägger kunder

Köpvanor och rörelsemönster kartläggs genom smarta telefoner.

De allra flesta uppskattar gratis trådlöst nätverk i butiker och gallerior, men inte alla är medvetna om att nätet används för att kartlägga alla köp och rörelser. Kunder som går med telefonen påslagen i fickan eller väskan sänder ut signaler som butikens nätverk plockar upp. Genom signalerna kan butiken kartlägga exakt hur kunden rör sig, vilka hyllor kunden stannar vid och detta oavsett om man loggar in på det trådlösa nätverket eller ej. Genom den här typen av spaning får butikerna detaljerad kunskap om kundernas rörelsemönster som sedan används för att inreda och placera varor på ett sätt som ökar försäljningen.

- Att registrera hur människor rör sig, både utomhus och inomhus, är vanligt både i Sverige och andra EU-länder. Vad som är viktigt att komma ihåg är att man inte kartläggs som individ utan som en mobiltelefon, säger Malin Sundström, handelsforskare på Swedish Institute for Innovative Retailing, Högskolan i Borås.

Det är idag tekniskt möjligt att ta reda på det mesta så som kön, ålder och hemort i samma ögonblick som kunden skickar ett sms, öppnar sin e-post eller kontrollerar sin facebooksida. Den som vill vara helt säker på att inte ingå i någon spaning måste helt enkelt stänga av mobiltelefonen helt. Huruvida marknadsundersökningar av den här typen strider mot personuppgiftslagen har ännu inte prövats av Datainspektionen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer