Google Headquarter

Google kan få miljardböter

EU-kommissionen anklagar sökjätten för att bryta mot EU-regler.

15 april 2015

EU-kommissionen har skickat en formell anklagelse till Google, där sökjätten anklagas för missbruk av sin dominerande ställning på sökmarknaden, bland annat när det handlar om sökningar som kunder gör vid e-handel. Enligt EU-kommissionären Margrethe Vestager gynnar Google varor som säljs via Googles egna tjänster på internet, och att företag som betalar kan hamna först i sökningarna med sina produkter, trots att kanske andra varor egentligen skulle rankats högre i sökresultaten.

  • Google favoriserar sina egna produkter vid sökningar sen lång tid tillbaka, säger konkurrenskommissionär Vestager. Vi tycker att det är viktigt att det finns lösningar som gör det möjligt för kunderna att få de rätta sökresultaten.

Enligt EU-kommisionen har Google 90 procent av marknaden bland EU:s medlemsländer när det gäller sökningar på internet, och även om det inte är fel att ha en dominerande ställning handlar det om hur den används. När det gäller Google så säljer bolaget vissa tjänster till bland annat olika shoppingföretag, vilket inte tillåtet enligt EU-kommissionen.

Google har nu tio veckor på sig att svara anklagelserna, och om kommissionen inte är nöjd med svaren riskerar Google vite på femtio miljarder kronor.

Samtidigt meddelar EU-kommissionen att den inleder en formell konkurrensgranskning av hur Google använt Android på marknaden för mobiler, appar och tjänster.

Kanske är du intresserad av...