Google kan få miljardböter

EU-kommissionen anklagar sökjätten för att bryta mot EU-regler.

EU-kommissionen har skickat en formell anklagelse till Google, där sökjätten anklagas för missbruk av sin dominerande ställning på sökmarknaden, bland annat när det handlar om sökningar som kunder gör vid e-handel. Enligt EU-kommissionären Margrethe Vestager gynnar Google varor som säljs via Googles egna tjänster på internet, och att företag som betalar kan hamna först i sökningarna med sina produkter, trots att kanske andra varor egentligen skulle rankats högre i sökresultaten.

- Google favoriserar sina egna produkter vid sökningar sen lång tid tillbaka, säger konkurrenskommissionär Vestager. Vi tycker att det är viktigt att det finns lösningar som gör det möjligt för kunderna att få de rätta sökresultaten.

Enligt EU-kommisionen har Google 90 procent av marknaden bland EU:s medlemsländer när det gäller sökningar på internet, och även om det inte är fel att ha en dominerande ställning handlar det om hur den används. När det gäller Google så säljer bolaget vissa tjänster till bland annat olika shoppingföretag, vilket inte tillåtet enligt EU-kommissionen.

Google har nu tio veckor på sig att svara anklagelserna, och om kommissionen inte är nöjd med svaren riskerar Google vite på femtio miljarder kronor.

Samtidigt meddelar EU-kommissionen att den inleder en formell konkurrensgranskning av hur Google använt Android på marknaden för mobiler, appar och tjänster.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

4 tips för att blir en fena på drönare

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer