Förbjudet fotografera luciatåg

Fotoförbud i skolor för att skydda utsatta barn.

Flera förskolor inför fotoförbud under barnens luciatåg. Detta för att skydda barnens integritet och för att många föräldrar känner en oro att bilderna sedan ska spridas på nätet via sociala medier. Tidigare har skolorna vädjat till föräldrar att inte lägga ut bilderna på nätet men det har inte fungerat.

- Det är inte själva fotograferingen som är problemet. Men nu hamnar inte fotografierna i fotoalbum längre. Nu lägger man upp bilder på Facebook och andra sociala medier och det är bakgrunden till fotoförbudet. Vi känner att vi inte kan ta ansvar för vad som händer med bilderna. Vi har barn med skyddad identitet i vår verksamhet och vi har upplevt att det kan bli väldigt fel, säger förskolechefen i Örnsköldsvik, Lena Gidlund i en intervju till Mittnytt.

Fotoförbudet i Örnsköldsvik gäller enbart under själva luciatåget. Före och efter får man ta bilder, av sina egna barn. På en förskola i Luleå har man istället valt att låta personalen ta bilder som föräldrarna får ta del av, men då bara bilder på sina egna barn. Däremot bör alla föräldrar vara försiktiga med vilka bilder som hamnar på internet eftersom det kan finnas elever med skyddade personuppgifter, och för dem kan en publicering på internet få allvarliga konsekvenser. Att publicera en bild på ett barn med skyddade personuppgifter får anses kränkande och därmed otillåtet, enligt Datainspektionen.

Läs mer om...
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer