Flickor kan bli förlorare

Ny undersökning visar att enklare teknik kan vara till nackdel för flickor.

Enligt undersökningen Eleverna och internet som gjorts av .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur) kan flickor komma att bli förlorarna i IT-samhället, eftersom flickor använder enklare smartphones och surfplattor pojkar. Undersökningen bygger på resultat från 2014 års Svenskarna och internet som presenteras i november.

Den största förändringen gäller dock tillgången till datorer, bland mellanstadiebarnen har flickor mindre tillgång till en egen dator än pojkarna och minskningen är dramatisk. 2013 hade 79 procent av flickorna och 73 procent av pojkarna tillgång till egen dator, men i år har siffran för flickorna sjunkit till 59 procent medan den för pojkarna ökat till 85 procent. Flickorna på mellanstadiet har dock större tillgång till smarta mobiler än pojkarna, 95 procent av flickorna har tillgång till en egen smartmobil jämfört med 87 procent av pojkarna.

Trots enklare teknik skattar flickor sin kunskap högre än pojkarna. En förklaring kan vara att flickorna är mer kunniga användare än pojkarna, men en annan teori är enligt .SE att eftersom pojkar har tillgång till mer teknisk utrustning är de mer medvetna om att det finns mycket mer att lära sig. Bristen på teknik kan helt enkelt medföra att flickorna överskattar sin kunskapsnivå, medan pojkarna genom sin tillgång och användning av datorer har insikt om de möjligheter som finns med tekniken.

- Att flickorna använder "enklare" teknik kan leda till att de inte lär sig lika mycket eftersom man inte kan göra samma saker på en telefon eller surfplatta som på en dator. På sikt kan det här få stora konsekvenser på viljan att arbeta med it och teknik, säger Kristina Alexanderson som är chef för internet i skolan på .SE.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer