Fildelningen minskar

Svenska ungdomar fildelar mindre.

Ny forskning från Lunds universitet visar att jämfört med för fem år sedan är det färre ungdomar fildelar, och de som fortfarande fildelar gör det i mindre utsträckning än tidigare. Det är rättsociologer på Lunds universitet som skapat en databas för användare av The Pirate Bay samt intervjuat ungdomar mellan 15-24 år, och resultatet visar ett trendbrott inom fildelning. De som fildelar dagligen eller nästan dagligen har sjunkit från 32,8 procent 2012 till 29 procent 2014 och andelen ungdomar som aldrig fildelat har ökat från 21,6 procent till 30,2 procent.

Samtidigt minskar andelen som anser att man inte bör fildela eftersom det är olagligt, från 24 procent till 16,9 procent. Anledningen till den minskade fildelningen ska enligt forskarna inte bero på ökad respekt för lagen eller att andelen fällande domar ökat, utan fler hellre använder lagliga alternativ.

- Om man lyssnar till vad ungdomarna själva säger så är det snarare nya och bättre lagliga tjänster som orsakar minskningen av fildelning, än ökad respekt för lagen. Det har skett ett trendbrott där alternativa betallösningar som till exempel, Spotify och Netflix ändra konsumtionsmönstret bland unga, säger Måns Svensson, rättssociolog vid Lunds universitet.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Din tid går åt till att leta

Din tid går åt till att leta

Allt mer av din arbetstid går åt till att leta efter den information du behöver, en jakt som inte alltid är framgångsrik.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer