Fällda för "instagramupplopp"

Två tonåringar dömda för grovt förtal i det så kallade instagrammålet.

Två tonårstjejer fälldes idag för grovt förtal i text av Göteborgs tingsrätt, efter att under tre dagar i december 2012 ha publicerat en mängd grovt kränkande uppgifter tillsammans med bilder på det sociala nätverket Instagram. Uthängningarna väckte stor ilska bland många ungdomar i Göteborg, och på två gymnasieskolor utbröt upplopp när hundratals personer samlades för att visa sitt missnöje.


Det är fortfarande inte klart vilka som har skrivit det som lades ut på det sociala nätverket, de åtalade har bara anklagats och fällts för spridning av uppgifterna. Straffvärdet för grovt förtal är böter till fängelse i högst två år, men eftersom de åtalade inte är myndiga döms de till lindrigare straff. Den 15-åriga flickan som erkänt döms till ungdomsvård och hennes 16-åriga kompis döms till 45 dagars samhällstjänst. De ska dessutom betala skadestånd. Göteborgs tingsrätt satte skadeståndet till sammanlagt 570000 kronor, ett belopp båda flickorna ska betala lika mycket av. Skadeståndet kommer även att påverkar flickornas föräldrar, sedan 2010 är vårdnadshavare nämligen skyldiga att betala en del av skadestånd.


Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer