Facebook world

Facebook vill veta var du är

Ny tjänst låter Facebook spåra användare dygnet runt.

6 mars 2013

Facebook håller på att utveckla en ny app för datormobiler för att i realtid kunna lokalisera var användaren befinner sig. Tjänsten kommer att köras i bakgrunden på datormobilen och ska hjälpa användare att bland annat lokalisera var vänner befinner sig för att man enkelt ska kunna hitta varandra. Tjänsten gör det även möjligt för Facebook att kartlägga användarens vanor, och därmed kunna leverera reklam som anpassas efter användarens vanor och baserat på var användaren befinner sig.

Facebook kartlägger redan idag användare genom att registrera och lagra GPS-koordinater för var användare gör statusuppdateringar och "checkar in" på olika platser som arenor och affärer. Den nya appen kommer att bygga vidare på samma koncept genom att aktivt registrera var användaren befinner sig och oavsett om datormobilen används, och inte enbart baserat på information som skickas till företaget av användaren själv. Företagets användaravtal, som användare godkänner när man använder företaget tjänster, innehåller redan i dag information om att företaget ger sig rätten att lagra och dela med sig av var användaren befinner, samt använda sådan information för att leverera lokaliserade annonser. Alla som använder Facebook har med andra ord redan godkänt den typen av spårning och lagring av var användaren befinner sig.

Utvecklingsgruppen bakom appen leds av Peter Deng som kom till Facebook från Google 2007, plus ingenjörer från Glancee (ett spårningsföretag som Facebook köpte i maj 2012) och Gowalla (ett socialt nätverk som arbetar med positioneringsbaserade tjänster som Facebook köpte i december 2011).

Appen är tänkt att släppas i mitten av mars.

Kanske är du intresserad av...