Facebook vill veta var du är

Ny tjänst låter Facebook spåra användare dygnet runt.

Facebook håller på att utveckla en ny app för datormobiler för att i realtid kunna lokalisera var användaren befinner sig. Tjänsten kommer att köras i bakgrunden på datormobilen och ska hjälpa användare att bland annat lokalisera var vänner befinner sig för att man enkelt ska kunna hitta varandra. Tjänsten gör det även möjligt för Facebook att kartlägga användarens vanor, och därmed kunna leverera reklam som anpassas efter användarens vanor och baserat på var användaren befinner sig.

Facebook kartlägger redan idag användare genom att registrera och lagra GPS-koordinater för var användare gör statusuppdateringar och "checkar in" på olika platser som arenor och affärer. Den nya appen kommer att bygga vidare på samma koncept genom att aktivt registrera var användaren befinner sig och oavsett om datormobilen används, och inte enbart baserat på information som skickas till företaget av användaren själv. Företagets användaravtal, som användare godkänner när man använder företaget tjänster, innehåller redan i dag information om att företaget ger sig rätten att lagra och dela med sig av var användaren befinner, samt använda sådan information för att leverera lokaliserade annonser. Alla som använder Facebook har med andra ord redan godkänt den typen av spårning och lagring av var användaren befinner sig.

Utvecklingsgruppen bakom appen leds av Peter Deng som kom till Facebook från Google 2007, plus ingenjörer från Glancee (ett spårningsföretag som Facebook köpte i maj 2012) och Gowalla (ett socialt nätverk som arbetar med positioneringsbaserade tjänster som Facebook köpte i december 2011).

Appen är tänkt att släppas i mitten av mars.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

4 tips för att blir en fena på drönare

4 tips för att blir en fena på drönare

Det kan vara svårt att lära sig att flyga en drönare. Vi har samlat de bästa nybörjartipsen som visar hur du får en bra start.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer