Domännamn kan beslagtas

Åklagare vill göra det möjligt att beslagta domännamn som används i kriminella sammanhang.

För första gången i Sverige har åklagare krävt att domännamn antingen ska stängas av eller att äganderätten ska flyttas till staten. Tidigare har liknande krav riktats mot enskilda ägare av domännamn, men nu riktar sig begäran i stället direkt mot domännamnet i stället för ägaren, via stiftelsen Punkt SE, som ansvarar för hela registret över se-domäner. Anledningen är åklagaren vill ge polisen möjligheter att stänga utpekat kriminella webbplatser, och i detta första ärende är det domännamnen thepiratebay.se samt piratebay.se det handlar om.

Det är kammaråklagare Fredrik Ingblad har begärt att domännamnen inte längre ska få användas eftersom han hävdar att ett domännamn är ett hjälpmedel för en webbplats, och om webbplatsen används för brottslig verksamhet är domännamnet ett brottshjälpmedel.

Stiftelsen Punkt SE anser att kravet är ineffektivt och oproportionerligt, och liknat kravet vid att ta bort gatuskyltar till alla fastigheter där det någonsin har begåtts brott. Stiftelsen vill se sig som ett adressregister som är neutralt i fråga om vad som finns på enskilda webbplatser, men Ingblad poängterar att det inte är meningen att ålägga Punkt SE någon övervakningsfunktion, vilket är anledningen till att man helt enkelt bara vill flytta äganderätten till staten.

Skulle domstolen ger åklagaren rätt, samt att domen håller i högre instans, betyder det att det ges helt nya möjligheter rättsväsendet att jaga webbplatser som håller på med kriminell verksamhet, där man för närvarande enbart kan jaga de fysiska servrarna, vilka kan vara placerade var som helst i världen även om de använder en svensk .se-adress.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Historien bakom snooze

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer