Din tid går åt till att leta

Allt mer av din arbetstid går åt till att leta efter den information du behöver, en jakt som inte alltid är framgångsrik.

Marknadsundersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Canon genomfört en undersökning om svenskarnas informations- och kommunikationsbeteenden i arbete och studier. Undersökningen visar att fler människor lägger allt mer av sin tid på att leta efter information. Många gånger fattas beslut utan tillräckligt beslutsunderlag på grund av att informationen helt enkelt är för svår att hitta.

Allt mer studietid och arbetstid går åt till att leta efter information och den grupp som lägger en halvtimme eller mer om dagen på att leta har ökat drastiskt på bara drygt ett år, från 43 till 47 procent. Bryter man ner resultatet ned ytterligare visar det sig att en fjärdedel (26 procent) lägger mellan en halvtimme och en timme om dagen åt letande, vilket motsvarar 10-20 timmar i månaden.

Över hälften av personerna i undersökningen (52 procent) uppgav att de fattar beslut utan tillräckligt beslutsunderlag varje vecka, trots att de vet att informationen finns. Orsaken är att informationen upplevs som för svår eller tidsödande att hitta. Statistiken visar också att det är skillnad mellan män och kvinnor. Dagligen fattar var femte man (21 procent) beslut grundade på otillräckliga informationsunderlag, vilket är nästan dubbelt så många jämfört med kvinnorna, där motsvarande andel är 13 procent.

Trots att informationen upplevs som svår att hitta är det ändå vanligt att den hamnar i orätta händer. 75 procent av de tillfrågade kommer ibland över material eller information som inte är ämnat för dem. Vanligast är att informationen hamnar i fel händer vid skrivaren, därefter kommer intranät eller liknande och på tredje plats kommer den egna e-postlådan.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Ny teknik

Ny teknik

Läs våra nyheter om ny datorteknik, trender och forskning.

Läs mer

Datorpinne från Archos

Datorpinne från Archos

Hyperliten dator släpps med Windows 10.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer