Doktor

Digitalisering inom vården

Nytt förslag ska stoppa journalintrång i Örebro.

29 maj 2013

Den senaste tiden har det rapporterats om journalintrång där vårdpersonal utan anknytning till patienten gått in och läs journaler av ren nyfikenhet, något som inte bara är olagligt utan även integritetskränkande. Nu lägger oppositionen i Örebro läns landsting fram förslaget att digitalisera journalerna och låta patienterna logga in och själva se inte bara vad som skrivits i journalen utan även vilka som gått in och läst den.

  • Det blir en begränsning, att logglistorna går att få ut på nätet. Då är det många som avhåller sig från att gå in och titta, säger det moderata oppositionsrådet Hanne Alvner på Örebro läns landsting.

Ett liknande banbrytande system har funnits i Uppsala sedan i höstas där patienter kunnat läsa åtkomstloggar, följa remisser och läsa provsvar. Den örebroare som idag vill se vem som läst journalen och vad som sagts kan begära ut den informationen hos vårdgivaren. Det vanligaste är då att patienten får en papperslunta hemskickad, och då kostar det pengar från och med tionde sidan. En digitalisering skulle göra processen betydligt snabbare och tryggare för patienten. Redan idag begärs det ut stora mängder journaler, enbart i Uppsala rör det sig om cirka 15 000 journaler per år.

– Du loggar in på Mina vårdkontakter med din e-legitimation, därför är det säkert. Vill jag ta del av någonting, jag kanske inte uppfattade allt vad doktorn sa, då kan jag gå tillbaka och titta i lugn och ro, säger Hanne Alvner.

Enligt EU-direktivet 2011/24/EU om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård ska alla européer ha tillgång till sina journaler via nätet senast 2020.

Kanske är du intresserad av...