Digitalisering inom vården

Nytt förslag ska stoppa journalintrång i Örebro.

Den senaste tiden har det rapporterats om journalintrång där vårdpersonal utan anknytning till patienten gått in och läs journaler av ren nyfikenhet, något som inte bara är olagligt utan även integritetskränkande. Nu lägger oppositionen i Örebro läns landsting fram förslaget att digitalisera journalerna och låta patienterna logga in och själva se inte bara vad som skrivits i journalen utan även vilka som gått in och läst den.

- Det blir en begränsning, att logglistorna går att få ut på nätet. Då är det många som avhåller sig från att gå in och titta, säger det moderata oppositionsrådet Hanne Alvner på Örebro läns landsting.

Ett liknande banbrytande system har funnits i Uppsala sedan i höstas där patienter kunnat läsa åtkomstloggar, följa remisser och läsa provsvar. Den örebroare som idag vill se vem som läst journalen och vad som sagts kan begära ut den informationen hos vårdgivaren. Det vanligaste är då att patienten får en papperslunta hemskickad, och då kostar det pengar från och med tionde sidan. En digitalisering skulle göra processen betydligt snabbare och tryggare för patienten. Redan idag begärs det ut stora mängder journaler, enbart i Uppsala rör det sig om cirka 15 000 journaler per år.

– Du loggar in på Mina vårdkontakter med din e-legitimation, därför är det säkert. Vill jag ta del av någonting, jag kanske inte uppfattade allt vad doktorn sa, då kan jag gå tillbaka och titta i lugn och ro, säger Hanne Alvner.

Enligt EU-direktivet 2011/24/EU om tillämpningen av patienträttigheter vid gränsöverskridande hälso- och sjukvård ska alla européer ha tillgång till sina journaler via nätet senast 2020.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Samsung utvecklar 5G-nätverk

Ny teknik ska ge mobilt bredband skyhöga överföringshastigheter.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer