Datorspel kan förbättra synfel

Spelterapi effektivare än konventionell behandling.

Amblyopi kallas också "lazy eyes" och är ett synfel som traditionellt behandlas genom att man sätter en lapp för det friska ögat för att tvinga det sjuka att arbeta hårdare. Men nu har kanadensiska forskare framgångsrikt behandlat synnedsättningen med hjälp av datorspelet Tetris och specialglasögon. Forskargruppen lät halva gruppen, nio personer, bära en slags videoglasögon medan de spelade. Glasögonen visade de fallande figurerna för ena ögat och de figurer som samlat på hög för det andra ögat. Spelet går ut på att ordna de fallande figurerna och försökspersonerna fick spela en timma per dag i två veckor. Den andra gruppen fick liknande glasögon, men dessa visade både de fallande och de staplade blocken för det sjuka ögat och täckte synfältet för det friska ögat. När de två veckorna gått visade det sig att de som använt sig av båda ögonen hade förbättrat sin syn mer än de som bara fått använda det ena ögat. De som haft ena ögat täckt fick då prova första gruppens glasögon där båda ögonen användes. De förbättrade också sin syn avsevärt. Enligt forskarna kan vilket datorspel som helst användas, det är när båda ögonen tvingas till samarbete som synen förbättras. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Bra skärm på en kvarts tum

Bra skärm på en kvarts tum

Ett skotskt företag har tagit fram en skärm som är mindre än ett frimärke. Skärmen kan byggas direkt in i ett par solglasögon.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer