Dataspel som botemedel

Datorspelande kopplat till positiv tillväxt i hjärnan.

Dataspel utvecklar de delar av hjärnan som styr minne, rymdsuppfattning och finmotorik, skriver forskade vid Max Planck-institutet i Tyskland i ett pressmeddelande. De positiva effekterna på hjärnan kan komma att visa sig användbara vid behandling av till exempel schizofreni, Alzheimers och post traumatiskt stressyndrom.

För att undersöka hur spel påverkar den mänskliga hjärnan lät forskarna en grupp vuxna spela spelet Super Mario 64 i 30 minuter om dagen i två månader. Kontrollgruppen fick inte spela alls. Förändringarna i deltagarnas hjärnvolym mättes med hjälp av magnetröntgen och det visade sig att de som spelat dataspel visade en ökning i hjärnans grå massa. En intressant observation forskarna gjorde var att ökningen av hjärnmassa stod i proportion till hur gärna testpersonerna ville spela spel. De som hyste större önskan att spela hade mer grå massa.

- Medan tidigare studier har visat skillnader i hjärnstruktur hos dataspelare kan den aktuella studien visa en direkt länk mellan dataspel och en volymmässig tillväxt i hjärnan, säger forskningsledaren Simone Kühn.

Av den anledningen hoppas Simone Kühn och hennes kollegor att spel kan hjälpa till i det terapeutiska arbetet rörande sjukdomar som orsakats av förändringar i hjärnan så som schizofreni eller post traumatiskt stressyndrom eller neurodegenerativa sjukdomar så som Alzheimers.

Läs mer om...
Relaterade artiklar
Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Två tvättmaskiner i en

Två tvättmaskiner i en

CES: De nya tvättmaskinerna från LG har stor kapacitet, kan tvätta två maskiner samtidigt, och kan styras med mobiltelefonen.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer