Bitcoinheader

Bitcoin inte längre anonymt

Skatteverket får rätt att granska bitcoin-transaktioner.

10 april 2015

Internetvalutan Bitcoin har blivit en valuta som ofta används vid internethandel med bland annat droger och annat olagligt, främst eftersom valutan har ansetts vara helt anonym. Så är det dock inte längre efter ett beslut i Förvaltningsrätten.

Det är Bitcoinbörsen BTCX som enligt Förvaltningsrättens beslut måste lämna ut information om sina kunders transaktioner till Skatteverket efter att dessa begärt att få tillgång till den transaktionshistorik som finns för de bitcoin-konton som finns hos BTCX. Ägaren Goobits hänvisar till att detta skulle röja tusentals kunder anonymitet eftersom detta även skulle betyda att Skatteverket får tillgång till den unika kod som varje bitcoin-plånbok har, vilket skulle göra det möjligt att spåra alla transaktioner som har genomförts med plånböckerna, och även följa framtida transaktioner.

Goobit menar att det är i sammanhanget enkelt att knyta bitcoin-adressen till IP-adresser, vilket skulle betyda att det går att identifiera individer, så att Skatteverket skulle kunna övervaka transaktioner trots att bägge parter tror att de är anonyma.

Trots Goobits protester menar Förvaltningsrätten att information som bitcoinadresser, transaktionshistorik och bolagets plånbok är just sådant som Skatteverket ska granska enligt bokföringslagen, plus att uppgifterna som Skatteverket efterfrågar enligt Förvlatningsmyndigheten inte är så pass skyddsvärda att de bör undantas från granskning.

Kanske är du intresserad av...