Bitcoin inte längre anonymt

Skatteverket får rätt att granska bitcoin-transaktioner.

Internetvalutan Bitcoin har blivit en valuta som ofta används vid internethandel med bland annat droger och annat olagligt, främst eftersom valutan har ansetts vara helt anonym. Så är det dock inte längre efter ett beslut i Förvaltningsrätten.

Det är Bitcoinbörsen BTCX som enligt Förvaltningsrättens beslut måste lämna ut information om sina kunders transaktioner till Skatteverket efter att dessa begärt att få tillgång till den transaktionshistorik som finns för de bitcoin-konton som finns hos BTCX. Ägaren Goobits hänvisar till att detta skulle röja tusentals kunder anonymitet eftersom detta även skulle betyda att Skatteverket får tillgång till den unika kod som varje bitcoin-plånbok har, vilket skulle göra det möjligt att spåra alla transaktioner som har genomförts med plånböckerna, och även följa framtida transaktioner.

Goobit menar att det är i sammanhanget enkelt att knyta bitcoin-adressen till IP-adresser, vilket skulle betyda att det går att identifiera individer, så att Skatteverket skulle kunna övervaka transaktioner trots att bägge parter tror att de är anonyma.

Trots Goobits protester menar Förvaltningsrätten att information som bitcoinadresser, transaktionshistorik och bolagets plånbok är just sådant som Skatteverket ska granska enligt bokföringslagen, plus att uppgifterna som Skatteverket efterfrågar enligt Förvlatningsmyndigheten inte är så pass skyddsvärda att de bör undantas från granskning.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Framtidens mobil får e-bläck i färg

Framtidens mobil får e-bläck i färg

E-bläckteknik kan användas för extremt strömsnåla skärmar för smartmobiler.

Läs mer

Ladda ner en film på två sekunder

Ladda ner en film på två sekunder

Partikelfysiklaboratoriet Cern arbetar på ett nytt internet som ska revolutionera vår kommunikation.

Läs mer

Ny kudde hindrar snarkningar

Ny kudde hindrar snarkningar

En ny kudde med inbyggd dator stoppar snarkningar från sängkamraten genom att ändra den skyldiges huvudställning tills snarkandet upphör.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer