Avtal godkänns i blindo

En majoritet läser inte de avtal de godkänner på nätet.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av branschorganisationen Kontakta, som har bland annat telefonsäljarföretag bland medlemmarna, visar att så få som 15 procent av konsumenterna säger sig läsa avtalsvillkoren före köp. Det finns en lag, avtalsvillkorslagen, där det står vad som gäller när företag ska skriva avtal med dig som konsument, men den upphör att gälla om du och företaget bestämmer avtalsvillkoren tillsammans, det vill säga att du har haft möjlighet att själv påverka villkoren. Väldigt långa och komplicerade avtalstexter är väldigt vanliga idag, och med ett enkelt klick är villkoren godkända. Men enligt Konsumentverket finns det anledning att ta sig tid att gå igenom vad det är man godkänner, åtminstone de viktigaste avtalsvillkoren som exempelvis pris, löptider och vilken vara eller tjänst man köper.

Om du är osäker på vad som gäller och vill ställa en fråga har Konsumentverket rådgivning på nätet på adressen www.hallakonsument.se.

Du kan också anmäla oskäliga avtalsvillkor till Konsumentverket. Det gör du genom att skicka in din anmälan via ett anmälningsformulär på www.konsumentverket.se.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

En airbag för din smartmobil?

En airbag för din smartmobil?

VIDEO: Nu kan du tappa din smartmobil hur ofta du vill - eller kan du?

Läs mer

Bra skärm på en kvarts tum

Bra skärm på en kvarts tum

Ett skotskt företag har tagit fram en skärm som är mindre än ett frimärke. Skärmen kan byggas direkt in i ett par solglasögon.

Läs mer

Nyeste

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer

Tre tips för billigare resor

Det behöver inte kosta en förmögenhet att resa på semester. Vi har samlat de bästa råden för att leta efter billiga och bra resor.

Läs mer