2012 ett rekordår för piratjägare

Aldrig tidigare har så många piratkopierare åtalats och fällts.

2012 blev ett rekordår när det gäller jakten på illegala fildelare. Under året inledde åklagarmyndigheten 65 polisutredningar rörande illegal fildelning. Tio fall ledde till åtal och domarna var i nio fall fällande med villkorlig dom och böter som påföljd. I ett av fall däremot blev påföljden fängelse, eftersom det handlade om ett fall som överklagats till hovrätten.

Detta betyder att 2012 fortsatte den stigande trenden i jakten på illegala fildelare, från fyrtio polisutredningar och sju fällda personer år 2011 och noll fällda år 2010. En av anledningarna är att det är fler personer som arbetar med den typen av ärenden. Enligt Henrik Rasmusson, specialiståklagare inom immaterialrätt vid Åklagarmyndigheten, beror det också på att man har blivit bättre på att följa både elektroniska spår och pengaspår i kombination med att man använder internationell rättshjälp.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Datoriserad tandborste

Datoriserad tandborste

En ny elektrisk tandborste från Oral B sänder information om hur man borstar sina tänder via ett chip till en liten trådlös skärm, som man kan fästa på badrumsspegeln.

Läs mer

Allt om virtuell verklighet

Allt om virtuell verklighet

Vad är virtuell verklighet? Vad kan det användas till? Läs mer om virtuell verklighet och vad det egentligen handlar om.

Läs mer

Datorn stärker din hjärna

Datorn stärker din hjärna

Forskning visar att datoranvändande minskar risken för demens hos äldre. Datoranvändare löper upp till 40 procent mindre risk att bli dementa än icke-datoranvändare.

Läs mer

Nyeste

Historien bakom snooze

En mekanisk väckarklocka från 1956 är anledningen till att vi bara kan sova nio minuter extra.

Läs mer

Ta del av NASA-forskning gratis

Nu kan du läsa var NASAs forskare har upptäckt.

Läs mer

6 saker som gav oss grafiska datorer

När vi i dag styr snart allting genom att peka på en skärm beror det på en rad lyckliga omständigheter.

Läs mer