En våg av bluffmejl och falska SMS i omlopp

En våg av bluffmejl och falska SMS i omlopp.

Falska mejl kan förekomma i olika varianter och de är särskilt frekventa när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg. Det var i tisdags som Skatteverket blev medvetna om bluffmeljen, samma dag som svenskarna kunde börja kontrollera sitt preliminära skattebesked. Det verkar den här gången som att bluffmakarna har kartlagt Skatteverkets verksamhet lite, eftersom mejlen dyker upp vid viktiga datum och spelar på folks nyfikenhet. I bluffmejlen står det att mottagaren ska klicka på länken, och kommer då till ett formulär där de ska skriva in kontokortsuppgifter. Vanligtvis handlar det inte om några alarmerande summor, i vissa fall har man också drabbats av någon form av virus. I vissa mejl bifogas en fil man absolut inte ska klicka på.

Skatteverkets rekommendation är att radera bluffmejlen. De får ofta tips och polisanmäler om någon utger sig för att vara Skatteverket. Om du av misstag råkat klicka på en länk kan du ha drabbats av virus eller så kallade trojaner. Om du dessutom har blivit av med pengar och därmed blivit utsatt för bedrägeri ska du polisanmäla händelsen och kontakta din bank för att spärra kontot.

Läs mer om hur man hanterar bedrägeri på polisens webbplats.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Världens farligaste webbplatser

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLVärldens farligaste webbplatser

Webbsidorna du bör undvika om du tänker på din säkerhet och vill slippa hackare och virus.

Läs mer

Falsk e-post: Skatteverket

Falsk e-post: Skatteverket

Se upp för e-post som ser ut att komma från Skatteverket och som lovar pengar tillbaka.

Läs mer

Nyeste

Här får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Säkrare lösenord

Med de här enkla tipsen tar det 180 365 000 år att knäcka ett lösenord.

Läs mer

Chattrobot löpte amok

Microsofts chattrobot löpte amok med rasistiska och diskriminerande kommentarer. Läs vad som hände.

Läs mer