9 saker att se upp med innan du klickar

Internet svämmar över av sagolika erbjudanden och chansen att vinna makalösa priser – men ju bättre någonting låter, desto försiktigare måste du vara med vad du klickar på.

Hämta artikeln här

Ett felaktigt klick kan ge oanade konsekvenser för både dig och din dator. Webbfönster överösta av reklam, tusentals skräppostbrev i inkorgen och svårartade virusinfektioner kan bli resultatet när du klickar på fel länk.

Var därför uppmärksam på var du klickar och tänk dig för INNAN du gör det. Här är några ställen du vill undvika.

Tomma hot
Om ett okänt program plötsligt hittar hundratals fel i datorn ska du inte gripas av panik. Det rör sig antagligt om ett försök att skrämmas, så att du köper ett program som sägs lösa felen. I själva verket är det just det programmet som är problemet.

Använd i stället något av de bra programmen som finns i Fördelszonen

Bifogade filer från okända avsändare
E-postmeddelanden i sig är inte farliga, men länkar som finns synliga eller dolda i breven kan mycket väl vara det och bifogade filer kan innehålla virus som smittar dator så fort de öppnas. Var alltså mycket försiktig hur lockande än breven är.

Klicka inte på länkar hur som helst och öppna aldrig en fil som du får från någon, inte ens om den kommer från någon du känner, utan att först ta reda på att den är genuin. Virus sprids nämligen lättast mellan vänner…

Obskyra dejtingsajter
Dejting på internet är populärt och ofta ett bra sätt att komma i kontakt med andra människor. Men även här måste man se upp. Många sajter är inte ute efter att hjälpa dig utan för att luras.

Det är ofta gratis att lägga upp en egen profil, medan det kostar pengar att se andras profiler. Enligt tjänsterna får du massor med besök på din profilsida och de uppmanar dig att betala för att se vem som är intresserad. Frågan du måste ställa dig är om det är rimligt.

I många fall rör det sig om falska profiler som ska locka sig att betala för något som inte finns. Vår rekommendation är at hålla sig till välrenommerade dejtingtjänster, till exempel Match.com, eDarling eller Mötesplatsen.

I artikeln kan du läsa om de övriga sakerna du bör se upp med.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Här får du inte klicka

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLHär får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Kolla om webbsidan är farlig

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLKolla om webbsidan är farlig

Använd den här onlinetjänsten för att kontrollera okända webbsidor.

Läs mer

IP-adresserna på nätet börjar ta slut

IP-adresserna på nätet börjar ta slut

Internetleverantörer måste sätta i gång med att införa den så kallade IP version 6, för att IP-adresserna till datorutrustning inte ska ta slut på internet.

Läs mer

Nyeste

Här får du inte klicka

Undvik att bli lurad eller att få inkorgen fylld med skräppost. Här ska du aldrig klicka.

Läs mer

Säkrare lösenord

Med de här enkla tipsen tar det 180 365 000 år att knäcka ett lösenord.

Läs mer

Chattrobot löpte amok

Microsofts chattrobot löpte amok med rasistiska och diskriminerande kommentarer. Läs vad som hände.

Läs mer