private browser

Så surfar du privat

Använd privatsurfning när du surfar på en främmande dator, för funktionen ser till att ditt surfande inte sparas i historien, och dina användaruppgifter lagras inte på datorn.

8 oktober 2016 av Mathias Flinck

Inkognito eller InPrivate-fönster är en av de absolut bästa funktionerna som finns i dina webbläsare. När du surfar privat kommer webbläsaren inte att lagra de sidor som du besöker, och inte heller inloggningsuppgifter och annan privat information för exempelvis ditt e-post- eller Facebook-konto.

Detta är idealiskt om du vill använda din e-post på en främmande dator, för med Inkognito kan du logga in på konton utan att nästa användare på datorn utan att bekymra dig för att nästa användare på datorn ska kunna komma åt dina meddelanden eller användaruppgifter.

I somliga webbläsare, till exempel Firefox, skyddas webbläsaren även från funktioner som kan spåra vad du gör på internet. Ditt surfande förblir med andra ord både privat och på internet.

Så surfar du under radarn

I Chrome klickar du på de tre punkterna längst upp till höger. I menyn klickar du på Nytt inkognitofönster varför fönstret öppnas. Du känner igen det på att utseendet är lite annorlunda och logotypen längst upp till vänster har en hatt och ett par solglasögon.

I Firefox klickar du på de strecken i övre högra hörnet. I menyn väljer du Nytt privat fönster, varvid det öppnas ett nytt webbläsarfönster som känns igen på diskret skillnader i utseendet, plus en lila ikon med en mask längst upp till höger bredvid minimera-ikonen.

I Edge klickar du på de tre prickarna uppe till höger, och väljer Nytt InPrivate-fönster. Nu öppnas ett nytt webbläsarfönster med en blå InPrivate-logotyp uppe till vänster.

Läs mer om dina webbläsare här.

Kanske är du intresserad av...