SkriftTop1

Tunn text gör internet oläsligt

En till synes oskyldig designtrend ger problem med läsbarheten. Tunna och blekt färgade teckensnitt gör hemsidor svåra att läsa.

2 november 2016 av Steffen Nielsen

År 2008 uppfann organisationen Web Accessibility Initiative en skala för att utvärdera hur läsbar text var på datorskärmar baserat på textens kontrast. Skalan går från 0 som motsvarar oläslig vit text på en vit bakgrund, upp till 21 som motsvarar svart text på vit bakgrund eller vice versa.

Den typiska hemsidan 2016 använder grå text på en vit bakgrund, vilket motsvarar en sjua på skalan. Det finns dock en tydlig trend som visar att text får allt sämre kontrastförhållanden. Detta är bland annat tydligt på Twitter samt Apples och Googles webbplatser.

Försämring av läsbarheten

Trenden är extra olyckligt för personer med dålig syn. Bloggaren Kevin Marks märkte själv hur text på internet blev allt svårare att läsa. Du kan läsa om hans upplevelser här.

Det finns ytterligare en detalj som gör internet allt mindre lösbar - den allt vanligare designtrenden att använda väldigt tunna tecken. Detta blir särskilt allvarligt på mobilskärmar då dessa ofta används i ljusa omgivningar, och inte sällan i solljus.

Men varför använder allt fler webbplatser tunn och kontrastlös text?

Designexperternas svar på detta är att tydlig svart text på vit bakgrund ger ett väldigt hårt intryck, medan tunn och mer kontrastlös text utstrålar mer vänlighet och tillmötesgående.

Då återstår ju frågan hur vänligt och tillmötesgående det är när besökarna knappt kan läsa texten!?

> Läs också: Så skapar du egna teckensnitt

Kanske är du intresserad av...