KOM_170863-NR16_C_Stortest_AC-Routere_Web

Snabbare nätverk med nya 802.11ac-standarden

Med de nya 802.11ac-routrarna blir hemnätverket dubbelt så snabbt som tidigare. Vi testar sex moderna routrar.

23 oktober 2013

Hur är det med hastigheten i ditt trådlösa nätverk? Fungerar det lite si och så är det kanske överbelastat och då är det läge att skaffa en ny router. Med den nya 802.11ac-standarden går det inte bara snabbare i nätverket, även räckvidden förbättras.

Den snabbaste routern i testet når överföringshastigheter på hela 339 megabit i sekunden. Jämför det med de 133 megabit per sekund som var den högsta hastigheten vi nådde när vi testade n-routrar. Med en ac-router går det att spela video i full hd-kvalitet från en NAS till en tv, samtidigt som nätverket belastas av andra enheter och program. En annan fördel är att ac-routrarna når längre, det vill säga att nätverket blir bättre där den gamla routern kanske inte nådde. Det betyder att du kanske kan arbeta med datorn i trädgården och ändå nå nätverket.

I testet lägger vi även vikt vid hur det är att hantera routrarna. Det är ingen nytta med många funktioner om det är komplicerat att aktivera och använda dem. Testvinnaren har ett användargränssnitt som påminner om skrivbordet i Windows och det är lätt att nå alla funktioner.

Kanske är du intresserad av...