Så undviker du att kriminella kommer åt ditt Facebook-konto

Kriminella personer som är verksamma på internet utnyttjar redan idag de sociala nätverken i sin verksamhet, och antalet brott kommer bara att öka i framtiden. Framför allt Facebook är offer för sin egen framgång. På grund av sin dominerande ställning på marknaden och det enormt stora antalet användare är Facebook ett mycket intressant mål för kriminella som vill tjäna pengar. Därför får du här en guide till saker du ska vara extra uppmärksam på, så att du kan skydda ditt Facebook-konto mot intrång på ett effektivt sätt.

Af Trend Micros säkerhetsexpert Rik Ferguson

Den främsta orsaken till att kriminella uppskattar sociala medier är att den typen av medier bygger på förtroende. Om du får ett meddelande eller läser en statusuppdatering från en vän på Facebook är det mycket troligare att du reagerar positivt jämfört med om samma information hade kommit från en främmande person.

Så om en kriminell person på detta sätt kan få dig att tro att ett meddelande eller en statusuppdatering kommer från en av dina vänner eller en familjemedlem kommer det inbyggda förtroendet i systemet att öka sannolikheten för att brottslingen kan få dig att t.ex. klicka på en länk i meddelandet.

> Läs mer om säker Facebookanvändning

Facebook-hoten blir hela tiden mer intelligenta

Det finns många olika säkerhetshot på Facebook. Här kommer jag att kortfattat gå igenom de mest kända typerna som du bör känna till.

Skadliga program

Det dyker ofta upp skadliga program på Facebook som är skapade för att lura användarna att klicka på länkar. Upphovsmannen tjänar sedan pengar via annonser varje gång någon klickar på länkarna. Men Facebook har också använts för att sprida många andra typer av skadliga program som bl.a. kan kapa ditt Facebook-konto.

Ett bra exempel är den grupp av skadliga program som tillhör den så kallade Koobface-familjen. Koobface (Koobface är ett anagram för Facebook) är ett datorvirus av typen mask, dvs. ett skadligt program som kan kopiera sig själv för att smitta andra datorer. Koobface försöker stjäla ditt användarnamn och lösenord till Facebook, och det har utvecklats med tiden.

I början spreds masken genom skadliga meddelanden och statusuppdateringar där det fanns länkar till falska YouTube-filmer som lockade med att man skulle installera ett extra program (kodek) för att kunna se filmerna. Installerade man det här programmet smittades datorn och användarens kontoinformation stals. Idag har Koobface blivit så avancerat att det kan skapa falska Facebook-profiler på egen hand, komplett med e-postadress, foto och personlig information. De falska profilerna anmäler sig sedan till Facebook-grupper och skickar ut vänförfrågningar – och allt detta sker helt automatiskt.

Nätfiske

En annan typ av hot som man bör vara uppmärksam på är webbplatser som är skapade för nätfiske. Som Facebook-användare känner du säkert igen situationen när du klickar på en länk och får besked om att du inte längre är inloggad. I sådana situationer får du vanligen upp en sida där du kan logga in på Facebook igen.

De kriminella på internet försöker att utnyttja den här situationen genom att lägga upp länkar på Facebook (via kapade Facebook-profiler) som leder till en sida som är en verklighetstrogen kopia av Facebooks inloggningssida. Det här är en falsk sida som ska lura dig att skriva in ditt användarnamn och lösenord. Om du gör det kommer brottslingarna att registrera dina uppgifter och sedan sälja dem på mer eller mindre skumma internetforum, eftersom sådan information kan användas för att begå andra typer av internetbrott.

Falska mejl

De kriminella handlingarna på Facebook är inte nödvändigtvis begränsade till själva Facebook-sidan. Kriminella använder ofta också falska Facebook-mejl för att lura folk i fällan. De falska Facebook-mejl som skickas ut ser ofta ut att komma från den officiella webbplatsen. Det kan vara ett mejl där det står att du har fått en ny vänförfrågan eller en ny händelse på din tidslinje, men länken i mejlet är falsk och leder vanligen till en webbplats för nedladdning av skadliga program eller för nätfiske.

Tänk dig för en extra gång innan du klickar

Fastän det finns många hot på Facebook är det fortfarande ett fantastiskt verktyg för att hålla kontakten med familj och vänner eller för att hitta gamla bekanta som man inte har sett på åratal. Så använd verktyget, men gör det med omsorg.

  1. Klicka aldrig på en länk i ett mejl eller på en Facebook-sida utan att tänka efter först.
  2. Om du får ett mejl med en länk till en händelse på Facebook ska du inte klicka på länken utan istället öppna din webbläsare och skriva in adressen till Facebook (eller gå till sidan via ett bokmärke) och sedan logga in.
  3. Om du plötsligt får en kommentar eller ett meddelande som kommer lite väl oväntat eller som du inte har bett om, så ska du alltid kontrollera med avsändaren (med en annan metod än Facebook) om han eller hon verkligen har skickat länken till dig avsiktligt. Det kan ju faktiskt vara så att du gör avsändaren en stor tjänst genom att låta personen få veta att hans eller hennes Facebook-profil har blivit kapad och används av brottslingar.

> Läs mer om säker FacebookanvändningBli expert på Office

Program Bli expert på Office och lär dig allt om Word och bildspelsprogram som PowerPoint.

Läs mer

Bli expert på Office
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

50 GB för backup

50 GB för backup

Program Nu kan du spara din nästa backup på internet. Som prenumerant på ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Facebook på bantningskur

Facebook på bantningskur

En enklare version av appen Facebook Messenger ska göra det möjligt att använda chatta utan att slösa på batteriet.

Läs mer

Nytt virus i härjar på Facebook!

Nytt virus i härjar på Facebook!

VARNING: Bedragare använder ditt foto för att sprida virus på Facebook.

Läs mer

Radera dina spår på Facebook

Radera dina spår på Facebook

Facebook sparar allt som du har sökt på. Se hur du raderar din sökhistorik.

Läs mer

Nyeste

Facebook på bantningskur

En enklare version av appen Facebook Messenger ska göra det möjligt att använda chatta utan att slösa på batteriet.

Läs mer

Sälj dina saker på Facebook

Kungen av sociala medier vill bli en loppmarknad.

Läs mer

Nu vågar du klicka på Facebook-länkar

Nu behöver du inte vara rädd för länkar på Facebook längre.

Läs mer