VideoVirus

Farlig video på Facebook

Var försiktig! Videolänkar med virus kan ta kontroll över din Facebook-profil.

19 april 2016

Om du från en vän på Facebook får ett meddelande med en länk till en video måste du tänka dig för en extra gång innan du klickar. Nu florerar det nämligen ett riktigt obehagligt virus som kan ta kontroll över din Facebook-profil.

Videomeddelanden med titlar som Min första video, Min video eller Privat video kan i själva verket vara en länk som ber dig hämta ett tillägg för att spela upp den bifogade videon. Klickar du på länken är det kört.

Du får inte se någon video, i stället kommer viruset att omedelbart börja skicka liknande meddelanden till alla dina kontakter på Facebook för att på så sätt sprida sig vidare. Säkerhetsföretaget ESET meddelar att den här masken har dykt upp över tio tusen gånger i hela världen den senaste veckan.

Enligt ESET kan masken dessutom ta kontrollen över mycket mer än bara din Facebook-profil. Den kan till exempel lägga till och ta bort kontakter, skapa nya Facebook-sidor i ditt namn samt dela, ändra och gömma innehåll från din profil.

Tills vidare tycks masken endast drabba användare av webbläsaren Chrome, men det kan mycket väl hända att andra webbläsare också kommer att drabbas så småningom.

> Tips om att vara säker på Facebook

Kanske är du intresserad av...