Facebook egenb viralgranskare

Bli din egen viralgranskare

Så gör du det lättare avslöja de falska Facebook-profilerna.

22 juli 2015

Identitetkapning på nätet är ett av alla sätt bedragare använder för att lura folk på pengar. Först kapas profilen på Facebook, därefter luras vännerna att skicka pengar till den nya profilen vanligtvis genom någon påhittad historia om borttappat pass eller annan otur på semesterresa. Men det är inte det enda hotet, det finns facebookprofiler som skapats enbart i syfte att samla in människors personuppgifter och sälja dessa vidare till företag. Det finns dock några enkla saker man kan börja med för att kontrollera om profilen är äkta.

1. Falska profiler gillar vanligtvis få sidor. Att ta reda på vilka grupper en profil gillar är oftast enkelt. Gå in på "om"-fliken på profilen och skrolla ner tills du kommer till gillade sidor. Det bör ringa ytterligare varningsklockor om profilen dessutom är med i många grupper. Vanligtvis är falska konton ute efter att sprida ett budskap, varför de inte har behov av att gilla särskilt många sidor men däremot behöver kunna kommentera och posta i grupper. Undantaget är stora facebooksidor med många läsare, där de falska kontona kan skriva då det kan läsas av många läsare.

2. Falska profiler är oftast relativt nyskapade. Facebook raderar regelbundet konton som spammar eller missbrukar Facebook på annat sätt. Att ett konto är nyskapat måste inte betyda att det är falskt, men tillsammans med andra signaler är det en klar indikator. För att ta reda på en profils ålder går du in på profilen och tittar längst upp i högra hörnet där du kan se aktiviteten från år till år.

3. Få bilder, vanligtvis inte egna. En generell regel när det gäller falska profiler är att de har få eller inga bilder uppladdade utöver profilbilden. Finns det bara en eller ett par profilbilder och inget annat kan det vara ett tecken på att profilen är falsk, även om det i förekommande fall också kan vara så att sekretessinställningarna gör att du inte kan se bilderna eftersom du inte är vän med profilen i fråga. Gör en bildsökning på profilbilden om du är osäker. Genom tjänster som https://www.imageraider.com/ eller https://www.tineye.com/ kan du snabbt ta reda på om bilden är tagen från någon annans sida.

4. Få eller inga vänner. Det är knappast något som är unikt för falska profiler, men man ska se det i sammanhanget ovan. Ju fler av punkterna som stämmer in, ju mer sannolikt är det att profilen inte är äkta. Kolla in de vänner profilen har, vanligtvis är vännerna misstänkt lika profilen själv. En profils vänner hittar du genom att gå in på profilen och klicka på fliken "vänner".

Det som är viktigt att komma ihåg är att det finns människor som är väldigt aktiva i grupper, men inte vill ha många vänner likaväl som det finns människor som knappast gillar några sidor alls för att inte fastna i fördomsfulla antaganden om människor. Är du osäker på om personen finns går det alltid att se om namnet finns i folkbokföringen eller via namnupplysningssidor. Oftast är det fråga om att använda sitt sunda förnuft och inte klicka acceptera på precis allting. Ser du en profil som verkar falsk, spammar eller missbrukar Facebook går det alltid att anmäla, gå in på profilen och klicka på de tre punkterna precis bredvid knappen "meddelanden" och välj "anmäl".

Kanske är du intresserad av...