Säker handel online: så minskar du risken att bli lurad

Bedragare är uppfinningsrika när det handlar om att försöka komma åt dina pengar. Här är fyra tips för hur du handlar säkrare online.

Tips 1: Trygg e-handel
Kontrollera alltid om webbutiken har märket för Trygg e-handel. Det märket visar att butiken lever upp till svensk lagstiftning och är certifierad hos Trygg e-handel. Nu är det lätt att stjäla märkningen och lägga upp bilden på vilken webbplats som helst, så får att vara riktigt säker - kontrollera butiken för Trygg e-handels webbplats.

Tips 2: Granska säljaren
Undersök med kritiska ögon webbplatsen där du tänker handla. Finns det någon kundsupport om något skulle gå fel med din beställning? Verkar sidan trovärdig, eller har den ett språk som verkar vara hämtat från Google Translate? Finns webbutiken i Sverige?
Om butiken finns utanför EU kan det läggas på kostnader för exempelvis skatt, moms och tullavgifter, vilket kan komma som en otrevlig överraskning. Det kan även vara en god idé att undersöka om företaget finns upptaget i Svensk Handels varningslista över företag som man behöver vara försiktig med.

Tips 3: Betala med kort
Om du hamnar i en situation där varan aldrig dyker upp, eller att säljaren drar mer pengar från ditt konto är de ska, då kan du ta kontakt med både din bank och ditt försäkringsbolag, beroende på vad det är du har handlat.

Tips 4: Läs försäljnings- och leveransvillkoren
När du handlar på internet är det viktigt att veta vad det är du säger ja till när du godkänner köpet. Läs därför alltid försäljnings- och leveransvillkoren noga innan du handlar.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Forum nytt mål för hackare

Forum nytt mål för hackare

Utpressning och bedrägerier hot för både användare och forumägare.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Skydda datorn mot hackare

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLSkydda datorn mot hackare

Det räcker med ett felklick för att datorn ska smittas. Höj säkerheten och skydda dig på rätt sätt.

Läs mer

Nalle Puh kan göra din pc sjuk

Nalle Puh kan göra din pc sjuk

Hackare utnyttjar alla hjärtans dag till att sprida skadliga program i internetsurfares datorer.

Läs mer

Nyeste

Gör det svårare för bedragarna

Så skyddar du dig när du handlar online.

Läs mer

Nytt bedrägeriförsök

Nya sätt att luras.

Läs mer

Vänliga hackare?

Vänlighet är alltid bra, men i ett fall är det bara skrämmande. Hackarens.

Läs mer