Är din webbkamera hackad?

Via webbkameran kan hackare titta på dig.

Om webbkamerans lysdiod blinkar till då och då kan det vara ett tecken på att kameran är hackad. Under senare år har antalet hackade webbkameror ökat kraftigt i antal.

Det finns två sätt att ta reda på om någon tjuvkikar på dig.

1: Leta efter inloggningsprogram i Windows
Starta om datorn och titta på webbkameran. Om den blinkar efter 5-10 minuter är du i farozonen. Tryck på Ctrl+Alt+Delete för att öppna Aktivitetshanteraren. Välj fliken Processer och titta efter winlogon.exe. Finns det två processer med detta namn är datorn infekterad. Kör ditt antivirusprogram för att ta bort den skadliga koden.

2: Kontroll
1. Avsluta alla program. Öppna Start-menyn, skriv cmd i sökfältet och tryck på Enter. Skriv netstat -ano och tryck på Enter. Nu visas en lång lista med portar som används aktivt i datorn för tillfället. Det är informationen i kolumnen PID som är intressant.

2. Öppna Aktivitetshanteraren. Välj fliken Tjänster. Klicka på kolumnrubriken PID för att sortera i nummerordning.

3. Jämför de båda listorna. Om det finns ett PID-tal som inte omedelbart kan kopplas samman med ett känt program, kan det vara orsaken till problemen. Högerklicka på punkten i Aktivitetsfältet och välj Egenskaper. Nu visas namnet på en exe-fil. Sök på internet för att se om det rör sig om ett skadligt program.

Vad ska du göra?
Det kanske säkraste sättet att skydda sig om webbkameran är hackad är att täcka för linsen med en tejpbit. Tänk dock på att detta inte är någon bra permanent lösning. Är datorn infekterad måste datorn skannas med ett eller helst flera antivirusprogram.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Tjuvtittar någon på dig?

Tjuvtittar någon på dig?

Tjuvtittar någon på dig? Ta reda på om din webbkamera är hackad.

Läs mer

Effektfull webbkamera

Effektfull webbkamera

Enligt specifikationerna kan Creatives nya webbkamera spela in video i upplösningen 1 280x720 punkter med en hastighet av 30 bilder i ­sekunden.

Läs mer

Webbkamera  med hd-upplösning

Webbkamera med hd-upplösning

Logitech släpper en ny serie webbkameror som kan spela in i full hd-upplösning, det vill säga 1 920x1 080 pixel. Flaggskeppet heter Logitech HD Pro Webcam C910

Läs mer

Nyeste

Billig övervakning

Full koll på ditt hem när du inte är där.

Läs mer

Supersnabb och trådlös

Färgåtergivning både på dagen och på natten med ny IP-kamera.

Läs mer

Billig webbkamera

Denna lilla webbkamera ­levereras utan några som helst tillbehör. Den har en inbyggd mikrofon och en lucka som kan skydda linsen.

Läs mer