Gör film som i Hollywood

The King's Speech är en av det senaste årets storfilmer som är redigerade med programmet Lightworks. Programmet är gratis och med de här instruktionerna kommer du i gång med att redigera video själv.

Hämta artikeln här

Låt oss börja med en liten varning: Lightworks är ingen leksak. Redigerare som lever av att klippa film och som har vunnit de finaste filmpriser använder Lightworks och därför rekommenderar vi det inte till din första semesterfilm. Har du där­emot skaffat lite erfarenhet och lekt med Microsofts MovieMaker eller något annat bra videoredigerings program som vi tidigare har skrivit om i PC-tidningen, är det kanske dags att pröva på något mer avancerat.

På åtta sidor kan vi inte gå in på detaljer i programmet, du får i stället en introduktion för att du lättare ska komma i gång.

Varför är det gratis? Marknaden för redigeringsprogram är stentuff och domineras av några stora tillverkare som Avid och Final Cut Pro, som också är mycket dyra. Tillverkarna bakom Lightworks har i stället valt att distribuera sina program gratis och tillåter att andra fortsätter att utveckla det. I stället tjänar företaget pengar på support och på att sälja en större och superprofessionell version, som krävs för att exempelvis skapa film i hög upplösning och anpassad för biosalonger. Företaget säljer också speciella styrkonsoler, tangentbord och grafikkort för filmredigering. För att uppmuntra vanliga användare och för att få proffsen att överväga Lightworks är den här mycket avancerade versionen av programmet gratis. På så sätt får alla glada amatörer chansen att skapa film med professionella verktyg.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
100 GB video i fickan

100 GB video i fickan

Franska Archos nya videospelare levereras med en rekordstor hårddisk på 100 GB. Även musik och foton får plats i apparaten.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Rädda gamla videofilmer

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLRädda gamla videofilmer

Vi erbjuder alla våra prenumeranter ett komplett program för att överföra gamla videofilmer på VHS till datorn. Hämta program och utförlig vägledning på vår webbplats.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Proffsiga dvd-filmer av egna videoklipp

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLProffsiga dvd-filmer av egna videoklipp

Med DVDStyler är det lätt att göra professionella dvd:er av egna videoinspeningar.

Läs mer

Nyeste

Proffsiga dvd-filmer av egna videoklipp

Med DVDStyler är det lätt att göra professionella dvd:er av egna videoinspeningar.

Läs mer

Gör film som i Hollywood

Pröva din förmåga som regissör med programmet Lightworks, som har använts för att klippa flera kända Hollywoodfilmer. Programmet är gratis!

Läs mer

Rädda gamla videofilmer

Vi erbjuder alla våra prenumeranter ett komplett program för att överföra gamla videofilmer på VHS till datorn. Hämta program och utförlig vägledning på vår webbplats.

Läs mer