pentaxkamera.jpg

Närbilder på stora avstånd

Med en zoom på 26x i den nya digitalkameran Pentax X90 går det att komma riktigt nära motivet, även om det befinner sig långt borta. Den kraftiga zoomen är dock inte ett rekord. Tidigare i år släppte Olympus sin kamera SP-800UZ, som har hela 30x zoom.

26 maj 2010

En unik funktion med objektivet i X90 är makrofunktionen som medger närbilder på avstånd ner till en centimeter. Med funktionen Intelligent Zoom utökas zoomomfånget 162,5 gånger.

För att bilderna ska bli skarpa även vid full zoom använder Pentax en bildstabiliseringsteknik kallad Shake Reduction. Den bygger på att ett gyro registrerar kamerans rörelser som sedan påverkar bildsensorn. Med funktionen Auto Picture väljer kameran automatiskt mellan sju motivprogram, som till exempel landskap, porträtt, sport och nattscen, genom att känna av ljuset i motivet. X90 kan även känna igen upp till 32 ansikten i ett motiv.

X90 kan spela in video i hd-upplösning. Filmerna kan visas direkt på en tv genom att kameran ansluts via hdmi. Räkna med att Pentax X90 kostar omkring 4?000 kronor.

Kanske är du intresserad av...