Knappsats ger säkert minne

Toshiba lanserar USB-minne med inbyggd kodlåsning.

USB-minnen är sällan den mest säkra formen av lagring, men Toshiba satsar på säkerhet med sitt nya Encrypted USB Flash Drive. Minnet ser ut som ett nästan åtta centimeter långt vanlig USB-minne i mattsvart metallskal, men med den markanta skillnaden att det har en inbyggd knappsats. Kodlåset fungerar inte enbart som en säkerhetsfunktion utan används även för att identifiera användaren och låsa upp personliga filer och data, vilket betyder att flera användare kan dela på samma USB-minne, dessutom med olika rättighetsnivåer. Allt utan att det behövs någon installation av drivrutiner eller annan mjukvara.

Innehållet på USB-minnet skyddas med AES-256-kryptering enligt den amerikanska säkerhetsstandarden FIPS-140 Level 3. För att förhindra datastöld finns två ytterligare säkerhetsmekanismer - låset aktiveras automatiskt vid frånkoppling från datorn, plus att all information förstörs efter tio misslyckade inloggningsförsök.

Prestandan har dock fått stå tillbaka för säkerheten, då minnet enbart har stöd för USB 2.0 och maximala läs- och skrivhastigheter på 27 respektive 24 megabyte per sekund.

Toshiba Encrypted USB Flash Drive finns i storlekarna 4, 8, 16 och 32 gigabyte, och även om det saknas svenska priser borde priset hamna runt 1000 kronor för minsta modellen upp till strax över 2000 kronor för den största modellen.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Trådlöst i fickformat

Trådlöst i fickformat

Sandisk presenterar trådlöst USB-minne.

Läs mer

Liten extern tv-mottagare

Liten extern tv-mottagare

Allt som behövs för att du ska kunna se på tv i din dator är en fyra centimeter lång tv-mottagare som ansluts direkt till en usb-port. PCtv nanoStick Ultimate Plus är verkligen liten.

Läs mer

Hubb för usb 3.0

Hubb för usb 3.0

Även om många nya datorer stödjer usb 3.0 kvarstår ett gammalt problem: portarna är för få. Det löser man ­enkelt med en usb-hubb – det enda som krävs är att hubben stödjer usb 3.0.

Läs mer

Nyeste

Trådlöst i fickformat

Sandisk presenterar trådlöst USB-minne.

Läs mer

Mycket lagring på litet utrymme

Verbatim lanserar ett stort litet usb-minne.

Läs mer

Knappsats ger säkert minne

Toshiba lanserar USB-minne med inbyggd kodlåsning.

Läs mer