Tyst grafikkort

Gainwards nya Silent FX-grafikkort domineras av två kylflänsar.

De mest kraftfulla grafikkorten har alla en akilleshäl den höga prestandan producerar massor med värme som måste bort om inte kortet ska gå sönder. Kylningen sker oftast med en fläkt som låter en hel del.

För att råda bot på oljudet lanserar nu grafikkortstillverkaren Gainward ett grafikkort kallat Silent FX. Fläkten har ersatts med två stora kylflänsar, och därför är det fullständigt tyst. Kortet är ett Ultra FX 5700 Geforce med 256 megabyte grafikminne, två DVI-utgångar samt in- och utgångar för analog video. Den som vill köra med sin gamla bildrörsskärm (CRT) måste skaffa en konverterare så att skärmen kan kopplas till en av de digitala DVI-kontakterna.

De stora kylflänsarna, en på framsidan och en på baksidan, är gjorda av aluminium. De hänger ihop via två stycken rör på fem millimeter för att de ska kunna få bort värmen från grafikprocessorn ordentligt.

Nackdelen är att kortet tar mycket plats i datorn. Utöver AGP-kortplatsen som de monteras i, tar kortet upp ytterligare två PCI-kortplatser. Det spelar kanske inte så stor roll längre eftersom många datorer har såväl ljudkort som nätverkskort inbyggda på moderkortet. På så sätt frigörs de flesta av PCI-kortplatserna.

Grafikkortets fullständiga namn är Gainward Silent FX Powerpack Ultra/980 XP Professional. Räkna med att det kostar strax under 3000 kronor.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Överför foton från mobil till pc

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLÖverför foton från mobil till pc

Det blir allt vanligare att ta bilder med mobiltelefonen. Här i artikeln visar vi hur du flyttar över bilderna från mobilen till datorn.

Läs mer

Testa själv: Så snabb är processorn

Testa själv: Så snabb är processorn

Processorn i din pc har stor betydelse för datorns prestanda, men vad betyder egentligen de kryptiska modellnamnen? Det får du svar på här, där du kan ta reda på hur snabb din processor är.

Läs mer

Nyeste

Spara pengar

Kan du hålla huvudet kallt, även när drömdatorn lockar på butikshyllan?

Läs mer

Bästa reservströmmen till mobilen

Med ett extrabatteri går det att hålla liv i mobiltelefonen när du inte kan ladda den på vanligt sätt.

Läs mer

FBI hackar Phone

Apple höjer säkerheten i iPhone efter att FBI lyckats ta sig in i en iPhone.

Läs mer