Tangentbordets smarta kommandon

Sedan många år har bärbara datorer levererats med en rad mer eller mindre kryptiska symboler på den översta raden tangenter. Läs här för att få veta vad de små symbolerna betyder och hur de ska användas.

Hämta artikeln här

Sol, måne och högtalarikoner. ­Tan­genterna högst upp på en bärbar pc är späckade med alla tänkbara symboler som står för speciella funktioner. Symbolerna kan variera mellan tillverkarna, men många symboler och funktioner går igen på de allra flesta tangentbord. En lång rad bärbara ­datorer har dessutom så underliga tecken på några andra tangenter att det är nästan omöjligt att gissa sig till vilka funk­tioner de har. Men när du väl lärt dig vad de betyder får du också tillgång till genvägar som sparar mycket tid när du jobbar med datorn.

Via tangenterna kan du med en tryckning ändra inställningar som annars ligger dolda i en Windowsmeny. Detta är den huvudsakliga anledningen till att de flesta bärbara datorer i dag tillverkas med smarta funktionstangenter.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Tangentbordets smarta kommandon

Tangentbordets smarta kommandon

Använd de smarta gen­vägarna som finns bakom raden av symboler högst upp på tangentbordet.

Läs mer

Virtuellt tangentbord

Virtuellt tangentbord

För att skriva SMS-meddelanden eller skriva in text i en liten handdator måste man oftast använda telefonknapparna, ett litet minitangentbord eller kanske en penna för att få fram bokstäverna. Det är det slut med nu. Den kaliforniska företaget Canesta har tagit fram en krets som kan användas för att skapa virtuella tangentbord. Tekniken fungerar så att mobiltelefonen eller handdatorn projicerar en infraröd bild av ett tangentbord på en plan yta. Enheten känner sedan av vilka virtuella tangenter som trycks ned och kan på så sätt efterlikna ett riktigt tangentbord. Tekniken kommer redan i höst.

Läs mer

Hälsovådliga tangentbord

Hälsovådliga tangentbord

En undersökning på ett kanadensiskt sjukhus visar att bakterier som gömmer sig mellan tangentbordets tangenter är omöjliga att bli av med.

Läs mer

Nyeste

Ljudet av tystnad

Nu lanseras tysta mekaniska switchar till tangentbord.

Läs mer

Enklare koppla PC till TV:n

Vardagsrumstangentbord ger dig kontroll över både PC och TV samtidigt.

Läs mer

Tangentbord byter form

Ny design ska öka skrivhastigheten.

Läs mer