Remote hack

Smart trick: Fungerar fjärrkontrollen?

Är fjärrkontrollen trasig eller slut på batterier? Få det överraskande svaret med din smartmobil.

2 november 2016

Tv-apparatens fjärrkontroll fungerar genom att det skickas ljussignaler med kommandon från fjärrkontrollen till tv:n, men eftersom den använder ett ljus som ligger i den infraröda delen av spektrumet är ljuset osynligt för mänskliga ögon. Därför går det inte bara att trycka på en knapp och titta på fjärrkontrollen för att se om den behövs nya batterier.

Det finns dock ett närmast genialt litet trick för att se det osynliga ljuset. Allt som behövs är att du använder kameraappen i smartmobilen för att se ljusstrålen som en röd, lila eller blå ficklampa.

Kameralinser fångar det som ögat inte kan se

Det beror på att kameralinser kan registrera frekvenslängder som det mänskliga ögat inte klarar av, faktiskt så till den milda grad att professionella videofilmare tvingas utrusta sina kameror med så kallade IR-filter för att undvika att kameran spelar in blinkande infraröda signaler i närheten.

Det mänskliga ögat kan inte registrera frekvenser som överstiger 900 nanometer, och de flesta fjärrkontroller har en våglängd på omkring 940 nanometer. Titta på videon här under för att få det smarta tricket demonstrerat.

Så här gör du:

1. Starta kameraappen i din smartmobil.

2. Tryck på en knapp på fjärrkontrollen och rikta den mot kameralinsen.

3. Nu kan du se ljuset på telefonskärmen.

Kanske är du intresserad av...