Robotar och intelligens är inne på CES

CES 2017: Artificiell intelligens, robotar och röstigenkänning är tre av de tekniker som kommer att påverka världen de kommande åren. Så lät det när världens största elektronikmässa, CES, slog upp portarna i tisdags.

5 januari 2017 av Mathias Alsted Lund Flinck

Det grafiska gränssnittet revolutionerade datorvärlden. Nu för tiden finns det överallt i datorer, smartmobiler och en värld av elektroniska produkter, men efterföljaren är på gång - röststyrning. Så lät förutsägelsen när Shawn DuBravac, chefsekonom för den amerikanska elektronikbranschföreningen, öppnade årets CES och talade om framtidens trender och tekniker.

Assistenter som Amazons Alexa och Googles Home kan redan idag styra produkter och tjänster via röstkommandon. Enligt DuBravac råder det ingen tvekan om att det kommer fler assistenter och produkter som kan styras enbart med hjälp av rösten.

Datorn låter som en människa

Tekniken för röstigenkänning har genomgått en gigantisk utveckling sedan 1994, då Microsoft lanserade den första generationen röstigenkänningsteknik. Idag kan datorerna förstå din röst nästan lika bra som andra människor.

Datorerna kan även känna igen individuella röster, så tekniken kan till exempel användas som en säkerhetsfunktion där endast din egen röst kan låsa upp en dator eller aktivera funktioner på smartmobilen.

Datorerna blir klokare och minns bättre

Förutom imponerande röstigenkänning kommer framtidens teknik att bli klokare, inte bara smartare på att kommunicera via internet och Bluetooth, utan även kunna förklara saker, förklarar Shawn DuBravac. LG har till exempel presenterat en dammsugare som med hjälp av en kamera samlar in data hur den flyttas över golvet. Efter några turer kommer den på egen hand att veta var det finns hinder, och även känna igen hinder som dina ben och be dig lyfta på dem.

Du kommer med andra ord att få se intelligentare köksutrustning, röststyrda assistenter och robotar som klarar av hushållsbestyr på egen hand, om Shawn DuBravac spår framtiden korrekt.

Läs mer om CES 2017 och nyheterna därifrån: Senaste nytt från CES 2017

Kanske är du intresserad av...